Hopp til innhold

Bjarne skulle imponere kona med soppstuing. Det gikk ikke helt etter planen

Hittil i år har det vært 14 innleggelser på sykehus med mistanke om soppforgiftning. Ekteparet Sund ble alvorlig syke etter å ha spist soppstuing med en av de giftigste soppene vi har i Norge.

Turid Sund i sykesenga etter å ha spist hvit fluesopp

Her havnet Turid Sund etter at mannen hennes skulle lage soppstuing av det han trodde var røyksopp.

Foto: Privat / NRK

August 2012: Bjarne Sund er ute i skogen og leter etter sopp sammen med lærere og ungdomsskoleelever ved Otterøy skole i Namsos.

Han har for det meste plukket kantarell, men nå vil han eksperimentere litt. Han finner det han tror er et prakteksemplar av en spiselig røyksopp, og tar det med hjem for å servere middag til kona.

Ble sengeliggende

Ekteparet Turid og Bjarne Sund

Ekteparet Turid og Bjarne Sund på kjøkkenet hjemme i Namsos. Her ble soppstuingen laget.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Hjemme skal Bjarne imponere kona Turid med en helt spesiell soppstuing. Han skjærer opp soppen, men vet ikke at det er da han tydelig kan se at han har tatt med seg en av de giftigste soppene vi har i Norge – hvit fluesopp.

– Soppstuingen var god den, forteller kona Turid Sund.

– Det var ingen usmak i det hele tatt. Vi merket ingenting, forteller kokken selv.

Men samme natt får Bjarne Sund diaré. Han springer på do hele natta, og neste morgen er han sengeliggende.

– Jeg kom meg på do, men ikke lenger.

Kona drar på jobb, men må også springe på do etter bare et par timer. Hun drar hjem og finner mannen sin helt utslått.

– Han hadde kramper i føttene og kom seg ikke på do lenger. Da skjønte jeg at det ikke var bare omgangssyke. Da tenkte jeg om det kunne være soppen vi spiste dagen før.

Bjarne Sund i sykesenga i 2012

Bjarne Sund i sykesenga i 2012. På bordet står en flaske med flytende kull som brukes for å fjerne giftstoffer fra tarmen.

Foto: Privat

Svært skadelig for leveren

Høsten er tida på året hvor mange fristes av det som blir kalt skogens gull, og i år skal det være et meget godt soppår. Men da er det også viktig at du vet forskjellen på de ulike typene sopp.

– De fleste er flinke, men dessverre er det noen som går ut og ikke ser forskjell på kantarell og giftslørsopp. De går bare etter farge, og har lært at guloransje er kantarell, men det kan være giftig.

Kolbjørn Mohn Jenssen er daglig leder i Mycoteam

Kolbjørn Mohn Jenssen er ekspert i mykologi (læren om sopp).

Foto: Tor Risberg / NRK

Det kan ta mellom seks og 24 timer før du blir dårlig etter å ha spist hvit fluesopp, men forgiftningen vil kunne gå over i alvorlig leverskade.

– Den er alvorlig giftig og kan føre til dødsfall, men det skjer svært sjelden i Norge. Du må vite hva du har spist og få motgift, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Han er ekspert i mykologi (læren om sopp) og forklarer at hvit fluesopp og røyksopp kan se like ut.

– De kan være ganske like for et utrent øye, siden begge er hvite og eggformede. Røyksoppen er hvit og ser ut som en marshmallow innvendig når du skjærer den opp, men på fluesoppen ser man skiver på undersiden og en stilk. Røyksopp har ingen struktur på innsiden, men er hvit tvers gjennom.

Hvit fluesopp også kan forveksles med hvite sjampinjonger, men sjampinjonger har heller ikke hvite skiver og ingen slire ved enden av stilken.

I 2014 ble fire personer alvorlig forgiftet etter å ha spist hvit fluesopp, alle var fra Asia.

– Folk fra asiatiske land er vant til å spise hvit sopp som ligner på hvit fluesopp, for eksempel sliresopp, men det blir fort farlig i norsk natur.

14 innleggelser så langt i år

Seljetun

Kristin Opdal Seljetun er veterinær, seniorrådgiver og soppsakkyndig hos Giftinformasjonen

Foto: Privat

Hittil i år har det vært 14 innleggelser på sykehus med mistanke om alvorlig forgiftning, ifølge Giftinformasjonen. 68 prosent av personene som har blitt forgiftet av sopp i Norge de siste syv årene, er fremmedspråklige.

– Dette kan være alt fra turister til innvandrere, og det har vist seg vanskelig å nå dem med informasjon om giftig sopp, sier Kristin Opdal Seljetun, som er veterinær seniorrådgiver og soppsakkyndig hos Giftinformasjonen.

Folkehelseinstituttet har samarbeidet med Norges Sopp- og Nyttevekstforbund for å arrangere kurs til fremmedspråklige. Opdal Seljetun er opptatt av at folk skal lære seg å unngå de fem giftigste soppsortene i Norge.

Det er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, flatklokkehatt.

– Vi ønsker at folk skal gå på soppkontroller, der de kan lære om dette. Bruk også oppdatert litteratur for å slå opp, anbefaler hun.

Måtte drikke flytende kull

Turid Sund ringte legesenteret, som satt henne over til Giftinformasjonen. Hun forklarte at de hadde spist røyksopp, men fikk straks spørsmål om det kunne være hvit fluesopp.

– Det benektet jeg, for jeg trodde det var stor forskjell, men da sa hun at når hvit fluesopp kommer opp av jorda, kan den forveksles med røyksopp.

Da kvinnen i andre enden beskrev symptomene, passet beskrivelsen til mannen hennes som lå utslått i senga. Hun ringte fastlegen og ambulansen kom. Turid Sund kjørte etter i egen bil, men fremme på sykehuset ble hun verre og verre – før hun besvimte.

Ekteparet måtte få behandling for forgiftningen. Det første de fikk var flytende kull på flaske.

– Det hadde en konsistens som sirup. Søtt, seigt og kullsvart. Det måtte vi drikke for å trekke gift ut fra tarmene.

Men de måtte ha motgift raskt slik at ikke leveren skulle ødelegges. En dose blir sendt fra Trondheim og en dose fra Oslo.

Syk i over ett år

Ekteparet Turid og Bjarne Sund

Ekteparet Turid og Bjarne Sund er i dag friske, men de spiser ikke lenger sopp.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Her er en hvit fluesopp og den røyksoppen jeg trodde det var, sier Bjarte Sund (61) mens han blar opp i soppboka hjemme i stua fem år senere.

Motgiften gjorde at ekteparet ble gradvis bedre. Men det tok et helt år før de følte at de var i sånn noenlunde form.

– Hadde vi ikke fått motgift, hadde jeg nok ikke sittet her i dag, forklarer han.

– Vi følte oss som 80-åringer da vi kom hjem. Vi orket nesten ikke å løfte føttene fra gulvet, sier kona.

– Oppsøk den nye soppappen Digital Soppkontroll. Og spør folk som kjenner sopp, er oppfordringen fra biolog Kolbjørn Mohn Jenssen.

Nå, fem år etter, håper ekteparet at andre unngår å gjøre samme tabben.

– Ikke plukk annet enn det du vet er hundre prosent sikkert, sier Bjarne Sund.

De har sluttet helt med å plukke sopp.

– Vi kommer ikke til å spise den likevel, sier Turid Sund.

Kvit flugesopp er ein av dei farlegaste soppane i dei norske skogane. Korleis kan du kjenne han igjen? Og kva er forskjellen på den og den meir spisevenlege sjampinjongen? (7:10)

Kvit flugesopp er ein av dei farlegaste soppane i dei norske skogane. Korleis kan du kjenne han igjen? Og kva er forskjellen på den og den meir spisevenlege sjampinjongen? (7:10)