NRK Meny
Normal

Innvandrere er særlig utsatt for soppforgiftninger

De fire personene som er alvorlig forgiftet etter å ha spist hvit fluesopp, var alle fra Asia. Nå holder nyttevekstforeninga i Elverum soppkurs for innvandrere for å forebygge forgiftninger.

Norges sopp- og nyttevekstforbund og voksenopplæringen i Elverum arrangerer soppkurs for innvandrere.

Thang Rang Samya fra Myanmar var på soppkurs for å lære seg de norske soppene. Innvandrere er særlig utsatt for soppforgiftning.

Gry Handberg i skogen på soppkurs

Gry Handberg ved Elverum nyttevekstforening håper at hun har klart å lære bort hvilke sopper som er de aller farligste.

Foto: Frode Meskau / NRK

– De er vant til å spise sopp fra sitt hjemland. Men så er det så fort gjort å ta feil. De tror at sopp de finner her i Norge er noenlunde lik soppen de har hjemme hos seg. Og det er nok det som har skjedd her. Hvit fluesopp likner nok på en sopp de er vant til fra hjemlandet sitt, men så tok de feil, sier Gry Handberg i Elverum nyttevekstforening.

Fredag ble fire personer fra Hadeland lagt inn på sykehuset i Gjøvik etter å ha spist hvit fluesopp.

Mandag holdt Handberg soppkurs for elever ved voksenopplæringen i Elverum. Kurset er et samarbeid mellom voksenopplæringen og Elverum nyttevekstforening. De har fått støtte fra giftinformasjonssentralen for å gjennomføre kurset.

Soppkurs i skogen

Mandag fikk elever ved voksenopplæringen i Elverum lære hvilke sopper som er trygge og hvilke som ikke er det.

Foto: Frode Meskau / NRK

– De som vil være med på kurset trenger ikke å betale noe for det. Det er veldig bra, for det er helt klart et behov for at innvandrere lærer seg hvilke sopper som er farlige og ikke her i Norge. Vi har vist dem noen sikre sopper slik at de kan holde seg til dem. Og så har vi vist dem de aller farligste, og fortalt dem at de må de ikke plukke. Bare de får med seg det, så er vi fornøyde, forteller Handberg.

Flere fremmedspråklige blir soppforgiftet

I sju tilfeller i år har Giftinformasjonen anbefalt sykehusinnleggelse av personer hvor det har vært mistanke om alvorlig soppforgiftning.

Seks av disse pasientene hadde fremmedspråklig bakgrunn. Det er i tråd med trenden de siste årene. Folk fra minoritetsgrupper har vært overrepresentert når det gjelder alvorlige soppforgiftninger, ifølge Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen har i år fått flere akutte henvendelser om sopp enn vanlig, og flere er blitt alvorlig syke etter å ha forvekslet giftig sopp med matsopp.

Mer enn 400 henvendelser om sopp har kommet inn til Giftinformasjonen så langt i år. Det er en økning på 15 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for samme periode de siste ni årene.

– Vi synes det er en ganske stor økning, men det er jo en god soppsesong i år, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til NTB.

Usedvanlig alvorlig

Øyvind H. Lie uttaler seg om giftig sopp - NÆ

Øyvind H. Lie er assistentlege i indremedisin ved sykehuset i Gjøvik. Han forteller at det skal svært små mengder hvit fluesopp til før man kan bli alvorlig syk.

Foto: Liv-Irén Bratterud

Øyvind H. Lie som er assistentlege i indremedisin ved sykehuset i Gjøvik forteller at det står rimelig greit til med de fire personene som ble forgiftet på fredag. Han presiserer at det gjelder fire personer, og ikke fem som først meldt.

– De tre sykeste av dem er fraktet til Oslo. Vi har ikke fått noen informasjon om at tilstanden deres har forverret seg. Men det er usedvanlig alvorlig hvis man spiser hvit fluesopp, uansett mengde, så etter er dramatisk, sier Lie.

Lie forteller at det skal svært lite fluesopp til før man kan bli alvorlig syk. Bare en mengde på størrelse med en sukkerbit kan føre til at man blir dødelig syk.

– Får man i seg hvit fluesopp, vil man i løpet av seks til 24 timer kunne få kraftig oppkast og diare og sterke magesmerter. Man må komme seg til lege så fort som mulig.

Lie opplyser også om at er viktig å ta med seg soppen man tror kan være årsaken til symptomene.

Han forteller at de som ble forgiftet på fredag hadde tatt med seg soppen de hadde spist, og at de derfor veldig raskt fant ut hvilken type sopp de hadde spist.

Hvit fluesopp = søppel

Lie forteller at de ikke vet hvor stor mengde hvit fluesopp de fire fikk i seg. Han legger til at det heller ikke er det viktigste. Han håper at folk kan bli enda mer oppmerksomme på hvor skadelig soppen er.

– Siden det er så lite som skal til, så er denne soppen særdeles farlig. Og jeg håper at folk forstår at dersom man har hvit fluesopp i kurven, så er det søppel.