Hopp til innhold

Navnet til ekstremværet betyr rolig: – Nesten komisk sier meteorolog

Mens ekstremværet «Kyrre» har startet sine herjinger humrer meteorologene over at spesialvarselet som varsler ekstremt mye nedbør har fått et navn som betyr rolig.

kyrre

«Kyrre» går nå inn i sine to mest intense døgn.

Slår du opp i ordboka ser du at Kyrre betyr rolig, både på norsk og islandsk. Det får travle meteorologer på værvarslinga i Tromsø til å humre.

Unni Thomsen

Informasjonsbehovet er stort når ekstremvarslene kommer, sier meteorolog, Unni Thomsen.

Foto: Meterologisk institutt

– Hva skal man tenke om det. Det er nesten litt komisk. Det er enda godt det ikke er orkan, sier meteorolog Unni Thomsen og smiler.

For det er alt annet enn en rolig dag på jobb for Unni og hennes kolleger. Med ekstra bemanning både i Tromsø og i Bergen, følger de med på det som skjer.

Stort informasjonsbehov

I Tromsø sitter fem meteorologer på rekke og rad i et stort rom og varsler vær. I tillegg snakker de med media, twitrer og prøver å nå ut til flest mulig innbyggere i de berørte områdene.

– Det er viktig at vi når ut så folk kan ta sine forholdsregler, sier Thomsen.

Meterologisk institutt, Tromsø

Rafael Kühnel, Unni Thomsen, Geir Bøyum, Ola Mellem og Marit Berger følger uværet fra værvarslinga i Tromsø.

Foto: Meterologisk institutt

For «Kyrre» går nå inn i sine to mest intense døgn. Områdene nord for Trondheimsfjorden og sør for Saltfjellet i Nordland vil trolig få merke mest til ekstremværet som er meldt for Trøndelag, Helgeland og Saltfjellet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel på oransje nivå for Trøndelag og Nordland. Oransje nivå er det tredje og nest høyeste nivået for flomvarsler fra NVE.

Passer til navnet sitt

Men, de fem i Tromsø er ikke helt uenige i navnevalget for ekstremværet «Kyrre».

– Når det gjelder Kyrre som betyr rolig så sier folk her at det er jo rolig hvis vi sammenligner med et ekstremvær på vind. Så sånn sett passer det godt, forteller Thomsen.

Navnene skal ikke støte noen

Det er en gruppe innad på Meteorologisk institutt som lager navnelisten som gir navn til ekstremvær i Norge. De legger stor vekt på at det skal være et vanlig navn som det er lett å huske.

Jens Sunde

– Navnet skal være lett å huske, sier Jens Sunde hos Meteorologisk institutt.

Foto: Therese Gruehagen / NRK

– Navn på offentlige personer er noe vi styrer unna. Vi gir hendelsen et navn for at den skal bli identifisert og lett å huske. Beredskapsmyndighetene skal være sikre på at de snakker om samme hendelse, sier meteorologi- og klimadirektør, Jens Sunde.

– Hva synes du om at dere har gitt et ekstremvær et navn som betyr rolig?

– Jeg synes det er ganske morsomt egentlig. Det er jo en alvorlig hendelse, men det er interessant å se hva betydningen av navnet er. Kanskje bør vi gjøre en enda grundigere jobb ved valg av navn enn det vi har gjort, sier Sunde.

Les også: Slik får norske ekstremvær navn