Det er Dalane Tidende som skriver at det ble gjort stikkprøver i kjøttdeig fra slakteriet.
Stikkprøvene skal ha blitt tatt i forbindelse med jakten på smittekilden til det nasjonale utbruddet av E. coli O157.
Men Mattilsynet avkrefter at funnet kan knyttes til det pågående E. coli-utbruddet.
Les:
– Dette er et tilfeldig funn som ikke kan knyttes til det pågående E. coli utbruddet. Faren for at dette kjøttdeigpartiet skal kunne fremkalle sykdom, regnes som lav til neglisjerbar. Det er ikke registrert noen pasienter med denne typen E. coli i år, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.
Les:
Gikk ut 12. mai
Tilsynet er ikke overrasket over funnet, og peker på at flere hundre matvareprøver er analysert i forbindelse med det nasjonale utbruddet.
Både Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har analysert prøven og bekreftet funnet. De påviser også at bakterien har et annet DNA-mønster enn E. coli O157, bakterien som har forårsaket det pågående utbruddet.
Det er ikke registrert at noen er blitt syke etter å ha spist kjøttdeigen, som har blitt solgt i fem fylker på Sørvestlandet. Holdbarhetsdatoen på det aktuelle kjøttpartiet, som kommer fra Norturas slakteri i Egersund, gikk ut 12. mai. Kjøttdeigen er derfor ikke lenger til salgs, og Mattilsynet regner med at det meste av kjøttdeigen enten er fortært, kastet, eller fryst ned.
- Mest sannsynlig er det meste spist opp, og det er ingen som er registrert syke. Men vi kan ikke utelukke at det ligger noen kjøttdeigpakker i noen frysebokser, sier konserndirektør Nina Sundqvist i Nortura til NTB.
- Ingen rutinesvikt
Siden det ikke følger noen sykdomsrisiko ved å spise kjøttdeigen, anbefaler Sundqvist dem som måtte ha kjøttdeigen i fryseren å steke den godt og å være påpasselig med håndhygiene på kjøkkenet.
Nortura avviser at E. coli-funnet skyldes rutinesvikt på
slakteriet.
- Vi har ingen indikasjoner på at det har vært noen avvik ved slakting og produksjon. I underkant av 1.000 prøver fra fabrikken i Egersund har vært uten avvik, sier Sundqvist. Konserndirektøren påpeker at kjøtt aldri kommer til å bli sterilt.
- Jeg tror vi skal konstatere at det er en større utberedelse av E. coli enn det vi har vært klar over tidligere, sier hun.
Forbrukerpakket kjøttdeig
Restaurantkjeden McDonalds selger hamburgere som lages med kjøtt
fra Norturas slakteri i Egersund, men ifølge Sundqvist har ikke noe av det smittede partiet havnet her.
- Dette gjelder kun en dagsproduksjon forbrukerpakket kjøttdeig,
opplyser hun.
Siden januar er det påvist samme stamme av E. coli O157 hos sju
barn under ti år og to barn over ti år. Barna er fra Sogn og
Fjordane, Troms, Sør-Trøndelag, Vestfold og Hordaland.