Fagfolkene forstår for eksempel ikke hvorfor bakterien dukker opp som enkelttilfeller spredt langs kysten, men ikke på det sentrale Østlandet der det tross alt bor flest mennesker.
Til nå er fem barn bekreftet smittet. En toåring er død. Tre andre kan være smittet. Forrige gang det var utbrudd, fant man etter noen uker fram til morrpølse som smittekilden. Da var det flere smittede på kortere tid.
- Det er lite sannsynlig at smitten finnes i noe barn spiser veldig mye av denne gangen, da ville det vært flere tilfeller. Men vi kan ikke utelukke at et enkelt parti eller enkeltingrediens i et vanlig produkt, kan være smittet. Vi har også prøvd å finne en forklaring på hvorfor det er sykdomstilfeller langs hele kysten, men ikke på det sentrale østlandsområdet, der det bor flest. Verken vi eller matbransjen finner noen logisk forklaring på det, sier seniorrådgiver Turid Berglund ved Mattilsynets hovedkontor til Aftenposten.
Forurenset
Den farlige E. coli-bakterien de nå leter etter, har aldri tidligere vært funnet i matvarer. Det kan tenkes at smitten går mellom mennesker, men den geografiske spredningen gjør at smittejakten likevel er konsentrert om matvarer, drikke og kontakt med dyr.
Ifølge Berglund kan smitten være alt fra forurensning fra et vanningsanlegg, krydder, drikkevann, sauser eller kjøtt av alle typer.
Søppelgransking
I tillegg til at det tas prøver av de smittede barna og familiene, går Mattilsynet også til verks i deres hjem. Og ikke bare må foreldre svare detaljert på hva barna har spist for å forsøke å finne fellespunkter:
- Vi går inn i hjemmene og får oversikt over den totale husholdningen. Vi har også gått gjennom søppelet, sier distriktssjef Geir Arne Ystmark ved Mattilsynet i Vesterålen til Aftenposten.
Når det gjelder toåringen fra Hadsel som ble syk sist helg, er det gjort mer enn hundre prøver hjemmefra. Vi var litt heldige i forhold til søppeltømming, som gjøres hver fjortende dag. Den skulle vært tømt mandag, men vi sikret oss søppelet alt søndag. Det er ikke alltid helt enkelt for familien å huske i detalj hva alle har spist i den situasjonen de er nå, sier Ystmark.