- Ingen er alvorlig syke i Trondheim

To barn og en voksen har fått bekreftet e.coli-smitte i Trondheim, men smittevernansvarlig Eli Sagvik ser ingen grunn til å slå alarm.

Eli Sagvik
Foto: NRK

– Det er ikke uvanlig at noen er smittet av denne typen e.coli-bakterie. Sagvik sier kommunen har fått bekreftet flere tilfeller enn de tre i høst. Ingen av disse er alvorlig syke og hun kobler dem ikke til e.coli-utbruddet på Østlandet .

Rutinemessige prøver

E.coli-bakterier
Foto: Margarita Novoa Garrido/Steinar Stølen, Norges Veterinærhøgskole

St. Olavs hospital i Trondheim undersøker alle avføringsprøver fra barn under to år rutinemessig for å se om de er smittet av mer aggressive e.coli-bakterier. Trondheim kommune blir automatisk varslet hvis sykehuset oppdager farlige e.colibakterier.

Gode kontrollrutiner blir brukt som en av forklaringene på at Trøndelag hadde det høyeste antallet registrerte e.colismittede i fjor.

– Det er helt vanlig å ha e.coli-bakterier i tarmen, men det er spesielt en type som kan gi alvorlige komplikasjoner, sier seniorinspektør Erik Wahl i Mattilsynet.

Vil dele erfaringer

Leker vaskes i Hommelvik barnehage, etter E.coli-smitte
Foto: Erland Knutsen / NRK

Det har vært flere utbrudd av e.coli-smitte i barnehager i Trøndelag. I en barnehage i Hommelvik i Malvik var to barn alvorlig syke i fjor, og barnehagestyrer Trond Ove Sandvik sier han vurderer å ta kontakt med barnehagene på Østlandet som nå er samme situasjon.

– I over en måned var det bare dette det dreide seg om. Vi tenkte veldig mye på ungene. Det var veldig tøft, sier barnehagestyreren.

Han sier at medietrykket er stort i forbindelse med et utbrudd, men anbefaler barnehagepersonalet på Østlandet om å kjøre renholdsrutinene, slippe ned skuldrene og ta en ting av gangen.