Drømmer om fjellet også i høstferien

Mens eldre og barnefamilier ønsker seg til sola, vil mange unge være hjemme eller dra på fjellet i høstferien.

Børgefjell nasjonalpark

Mange nordmenn vil gå i fjellet også om høsten. Her et glimt fra Børgefjell nasjonalpark.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Line Endresen Normann

Line Endresen Normann er direktør i Virke.

Foto: Virke

Det er noen av resultatene fra en spørreundersøkelse utført for organisasjonen Virke, der 1000 nordmenn er spurt om planene for høstferien. Noen har høstferie til uka, mens andre må vente til uka etter.

Velger seg Norge

34 prosent av dem som har svart, sier at de skal ha høstferie. Av disse har 40 prosent planlagt ferie i Norge, mens resten tenker seg til utlandet.

Line Endresen Normann, direktør for Virke Reise Norge og Kultur, forteller at stadig flere unge velger hjemlandet som reisemål.

– Mens eldre og barnefamilier prioriterer sommer og sol i utlandet, velger flere av de yngre å bli hjemme der uteliv og shopping er populært, sier Normann.

Venner

– 30- og 40-åringene er mer opptatt av å dyrke egne interesser, enten det er aktiviteter, mat eller kultur, forteller direktøren.

Ingvild Lundberg Bakke

Ingvild Lundberg Bakke er glad mange nordmenn foretrekker å gå i fjellet.

Foto: Privat

De aller fleste uansett alder og livssituasjon oppgir at de ønsker å være sammen med venner og familie.

I undersøkelsen kommer det også frem at hytteliv fortsatt er populært: Én av fem har tenkt seg på hyttetur.

Flere til fjells

Den Norske Turistforening (DNT) merker økt interesse for fjellet:

– Det er stor interesse, særlig i helgene nå på høsten. De betjente hyttene som fortsatt har åpent opplever at stadig flere ønsker en opplevelsesrik ferie full av aktivitet og friluftsliv. Og selv om de betjente hyttene stenger snart er det nok av selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom, sier Ingvild Lundberg Bakke i DNT til NRK.

Høstfarger i fjellet

Fjellet kan lokke med flotte farger om høsten.

Foto: Monika Wikan Faaness

– Fantastiske farger

Det er mye som lokker folk til fjellet på denne tida av året:

– Blå himmel, kald og klar luft, fantastiske farger. Høstferien er en ypperlig anledning for høstens siste fjelleventyr. Fjellet i månedsskiftet september/oktober byr på store og gode variasjoner, forteller Bakke, og legger til:

– En siste rast på en mosegrodd stein, en siste håndfull med vann fra bekken, et modent multebær og noen varme solstråler. En siste smak av høst eller kanskje den første lille smakebiten på vinter. Og om været slår seg vrangt er det bare å ta på regnklærne, og komme inn til hyttekos, stearinlys og spillkveld, mener hun.