NRK Meny
Normal

Drar til Afghanistan uansett

Soldater ved Ørland hovedflystasjon drar til Afghanistan til tross for at fire norske soldater ble drept søndag.

Major Tormod Overland.

Alle vet at det er farlig å være soldat i Afghanistan, sier major Tormod Overland.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Mange fra på Ørlandet hovedflystasjon skal tjenestgjøre i Afghanistan. De har hatt en minnemarkering på basen. Og de har rutiner for hva de skal gjøre når slike ting skjer, selv om ingen på hovedflystasjonen er direkte involvert.

Reaksjoner fra de nærmeste

– Soldatene rapporterer at de nærmeste hjemme stiller flere spørsmål enn tidligere. En del lurer vel også på hvorfor vi har valgt dette yrket . Det betyr jo risiko, sier Major Tormod Overland.

Det var de samme reaksjonene i mai da en trøndersk offiser ble skadd i trefninger Afghanistan. Flere soldater uttrykte at de tenkte seg om to ganger, men at de, den gang som nå, gjennomfører oppdragene og vet hva de går til.

Risiko i fokus

Overland sier at de er nøye på å gjøre det klart for alle som skal inn i styrker med kurs for konfliktområder i utlandet, at oppdragene er forbundet med høy risiko og fare for eget liv. Det må de tenke nøye over.

– Vi er veldig bevist på dette når de starter. Nå er de gode til å holde fokus på oppdragene og det de skal gjøre selv. Det er også tilfellet når styrkene er i Afghanistan, sier Overland, som selv har vært der.

Iveco feltvogn

De fire soldatene som mistet livet satt i et pansret Iveco-kjøretøy av denne typen.

Foto: CC-BY: PRT Meymaneh

Alle stiller opp

Ingen har trukket seg fra framtidige oppdrag i Afghanistan blant soldatene på Ørland. Og Overland forsikrer at alle kan følge seg trygge på at støtteapparatet er godt fungerende.

– Alle som er direkte involvert i hendelser får individuell oppfølging. Det er gode systemer for dette slik at være folk skal få hendelsene ut av tankene så godt som mulig, sier Overland.

Støtte til pårørende

Oberstløytnant Erling Eriksen er sjef for hjemmestøtten. Han forsikrer at det er gode rutiner for å kontakte pårørende og snakke med dem når det skjer noe.

Han han bekrefter at tragedien i Afghanistan søndag er tema innenfor gjerdet på Ørland hovedflystasjon.

Det var Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond Andre Bolle (41) og Christian Lian (31) som ble drept i Afghanistan søndag