Drapssiktede var alene med offeret

Det drapssikta samboerparet fra Trondheim var alene med drapsofferet Vibeche Sofie Falck Danielsen på det tidspunktet hun ble drept. Det fastslår Sør-Trøndelag tingrett, som i dag forlenget varetektsfengsling til samboerparet med fire nye uker.

Politiadvokat Mette Kollstrøm

Politiadvokat Mette Kollstrøm fikk medhold i forlenget varetekt av de drapssiktede i saken hvor Vibeche Sofie Falch Danielsen ble drept

Foto: Morten Andersen

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Vibeche Sofie Falck Danielsen ble meldt savnet torsdag 16 januar. Seks dager senere ble hun funnet i Nidelva i Trondheim.

Savnet kvinne funnet i Nidelva

Den drepte kvinnen ble funnet ved ei småbåthavn like ved utløpet av Nidelva i Trondheim sentrum.

Foto: Henrik Sundg@rd

Tingretten mener det fortsatt er grunn til mistanke mot begge for drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen. I fengslingskjennelsene som ble offentliggjort i ettermiddag kommer det frem at den 34 år gamle drapssiktede kvinnen og hennes 47 år gamle kjæreste var alene i lag med den avdøde på drapstidspunktet.

– Om den 34 år gamle kvinnen ikke selv utførte drapet, er det skjellig grunn til å mistenke henne for å ha tilskyndet drapet, skriver tingrettsdommer Bente Staven i kjennelsen til kvinnen.

Det betyr at tingretten er usikker på om det var kvinnen som utførte drapet eller om hun fikk samboeren til å gjøre det.

Mange ubesvarte spørsmål

Politiet redegjorde i retten i dag for at de fortsatt er usikker på hvem som drepte Vibeche Sofie Falck Danielsen, hva som skjedde og hvordan, hva motivet for drapet er og hva som eventuelt er drapsvåpnene.

Sør-Trøndelag tingrett mener det fortsatt er en fare for bevisforspillelse dersom den sikta mannen slippes ut fra varetekt.

Domstolen peker på at den siktede mannen ikke har ønsket å forklare seg for politiet. Dermed mener retten at det er en fare for at de to siktede kan samkjøre sine forklaringer dersom han slipper ut fra varetekt.

Utfordrende å ransake

47-åringen blir sittende i varetekt i fire uker med brev- og besøkskontroll. To av disse er i full isolasjon.

I kjennelsen fra retten står det blant annet:

" Det er en nærliggende fare for at han kan påvirke henne til å endre forklaring, og samkjøre sin forklaring med hennes. Det er dessuten også en nærliggende fare for at han kan fjerne spor dersom han løslates"

Politiet peker på at de har ransaket den sikta mannens leilighet, men på grunn av at leiligheten "er utfordrende objekt å ransake" kan ikke politiet være sikre på at man har tatt beslag i alle ting som kan ha betydning for saken.

Den sikta mannen samtykket i videre fengsling.

Får ikke snakke sammen

Den 34 år gamle kvinnen som er siktet for drap eller medvirkning til drap ble varetektsfengslet i 4 uker med brev og besøkskontroll. Den siktede nekter fortsatt straffskyld og hennes forsvarer advokat Kolbjørn Lium ba retten om å løslate henne.

– Det er ikke grunn til å mistenke henne for drapet, mener Lium.

Advokat Kolbjørn Lium

Advokat Kolbjørn Lium forsvarer den 34 år gamle kvinnen som ble varetektsfengslet i nye 4 uker.

Foto: Joar Elgåen / NRK

34-åringen slipper nå full isolasjon, og vil få tilgang til medier i de 4 neste ukene.

Men retten vil ikke at hun skal kunne ha kontakt med de andre siktet i saken, deriblant samboeren.

Totalt er fire personer siktet i forbindelse med drapet på den 48 år gamle kvinnen. To er sluppet ut av varetekt.

Drept i leiligheten

Vibeche Falch Danielsen ble meldt savnet av sin samboer den 16. januar. Da politiet rykket ut til leiligheten hennes i Trondheim sentrum fant de blodspor som pekte på at den savnende var blitt utsatt for noe kriminelt.

En storstilt leteaksjon ble satt i gang og både Røde Kors og redningsdykkere fra brannvesenet lette etter kvinnen i flere dager.

Hun ble til slutt funnet død i Nidelva tirsdag 21. januar av dykkere.

Ifølge politiets teori er kvinnen blitt fraktet ut av leiligheten og dumpet i Nidelva noen hundre meter fra hennes hjem. Liket var innpakket og hadde skader på kroppen som gjør at politiet er sikre på at kvinnen ble drept.

Får se OL

Påtalemyndigheten ønsket opprinnelig å videreføre medieforbudet til 47-åringen i fengselet, altså at han fortsatt skulle nektes adgang til tv, radio og aviser. Men rett før fengslingsmøtet fredag valgte politiet å trekke tilbake den delen av begjæringen.

– Han får dermed tilgang til å se på tv i fengselet nå i disse OL-tider, sier politiadvokat Mette Kollstrøm.

Politiadvokat Mette Kollstrøm

Politiadvokat Mette Kollstrøm aksepterte at 47 åringen får tilgang på tv.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Det å kunne se på øvelsene fra vinter-OL var faktisk en av begrunnelsene fra mannens forsvarer, som ba om at medieforbudet hans ble opphevet. Ettersom 47-åringen på forhånd godtok både videre fengsling og fortsatt isolasjon, fant vi ut at vi kunne gå med på at han får kikke på vinteridrett, sier Kollstrøm.