NRK Meny
Normal

NSB dobler billettgebyret

Fra 1. februar må du punge ut 40 kroner i gebyr for å kjøpe billett på toget.

Billettautomater på Oslo S

Det lønner seg å kjøpe togbillett før du går ombord i toget. Gebyret dobles fra og med februar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Årsaken til dette er at vi ønsker at folk skaffer seg billett før de går ombord, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Åge-Christoffer Lundeby

Dobling av gebyr på togbillett gjøres ikke for å tjene mer penger, men for å få færre til å kjøpe ombord på toget. Det forklarer kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Foto: Bjørn Stuedal / NSB

Innføring av gebyr på billetter kjøpt ombord i tog skjedde i 2008. Bakgrunnen var at konduktørene opplevde et hardt press da stadig flere kunder kjøpte billett på toget.

Gjelder ikke alle

– Der det ikke er automater og de som av ulike årsaker ikke klarer å betjene automatene trenger ikke å betale dette tillegget, sier kommunikasjonssjefen.

– En dobling av billettgebyr er drastisk, hvorfor en så stor økning?

– Vi gjør ikke dette for å tjene mer penger, men det er rett og slett en påminnelse om at kunder må kjøpe før de stiger på toget, sier Lundeby.

Blindeforbundet reagerte sterkt da ordningen med billettgebyr ble innført, mange synshemmede hadde problemer med automatene. Men de måtte likevel betale gebyr. Ifølge forbundets hjemmeside la NSB seg flat for kritikken, og satte i gang arbeid med å gjøre automatene mer brukervennlige.

– Hvordan kan man bevise at man ikke får til å bruke automaten?

– Man har jo enten honnørbevis eller annen type legitimasjon, sier Lundeby.

Dyrere billetter

Alle billettene i NSB blir dyrere fra 1. februar. I snitt øker billettprisene med 2,1 prosent på enkeltbilletter og 2,4 prosent på periodebilletter.

– På enkelte strekninger kan man få en høyere økning også, sier Lundeby.

Konduktør

I dag koster det 20 kroner ekstra å kjøpe billett på toget. Fra 1. februar koster det 40 kroner.

Foto: Knut Sveen, NRK