Hopp til innhold

– Hittil har vi vært heldige

Bare i løpet av de tre siste døgnene har det gått flere skred og ras i Trøndelag. Ekspert mener situasjonen kunne vært mye verre.

Ras Svølgja

Raset på fylkesvei 30 i Holtålen kommer ikke overraskende på sjefgeolog i NVE.

Foto: Per Magne Moan

Ras Svølgja

Slik så det ut etter at flere titalls tonn med stein og grus raste ut på veien i Svølgja natt til mandag.

Foto: Per Magne Moan

Våren er ei tid prega av ras og skred rundt om i landet vårt. I løpet av den siste uka har man i Trøndelag opplevd større steinras og mindre leirskred.

Sjefgeolog i NVE, Terje Bargel, sier han er overrasket over at det ikke har vært flere tilfeller enn de som er meldt inn.

– I løpet av mars og april måned i fjor ble det registrert 144 skred i områdene rundt Trondheimsfjorden. I år har vi registrert kun to, sier han til NRK.no.

Flere ras på kort tid

Natt til mandag raste flere titalls tonn med stein, jord og grus ned i veibanen på fylkesvei 30 i Holtålen i Sør-Trøndelag. Dette er hovedveien som går mellom Trondheim og Røros.

Ingen personer ble tatt av raset, men veien blir mest sannsynlig stengt i ei uke.

Mandag kveld meldte en huseier i Kvål fra om et ras som hadde gått like ved hans eget bolighus. Det viste seg at overflata hadde glidd ut på grunn av tele i bakken.

Virksomhetsleder Terje Klungerbo i Melhus kommune sier til Trønderbladet at man mest sannsynlig vil se flere slike ras i løpet av tida som kommer.

Telen har skylda

Grunnen til at våren er prega av mye ras og skred er issmeltinga og telen som tiner.

– Raset i Holtålen kommer ikke som ei overraskelse. Om høsten trenger det vann inn i bergsprekkene, og fjellet utvider seg noe kolossalt. Når telen forsvinner så er det som om "limet" i berget forsvinner, og da er det lett at stein sklir ut, sier Bargel.

Han mener Trøndelag har vært heldige så langt.

– Nå er det virkelig et stort potensiale for flere skred. Så lenge det er tele i jorda, er skredfaren til stede. Det positive nå er det tørre været, for nedbør vil absolutt kunne forverre situasjonen, sier geologen.

Må smøre oss med tålmodighet

I løpet av et år går det flere hundretalls skred i Norge, og mange kommer nå i teleløsinga.

Bargel tror man må smøre seg med tålmodighet før telen er helt borte.

– Det har vært en kald vinter og en seig vår. Man må nok belage seg på at det blir midtsommer før all telen er borte, sier han.