NRK Meny
Normal

– Hittil har vi vært heldige

Bare i løpet av de tre siste døgnene har det gått flere skred og ras i Trøndelag. Ekspert mener situasjonen kunne vært mye verre.

Ras Svølgja

Raset på fylkesvei 30 i Holtålen kommer ikke overraskende på sjefgeolog i NVE.

Foto: Per Magne Moan

Ras Svølgja

Slik så det ut etter at flere titalls tonn med stein og grus raste ut på veien i Svølgja natt til mandag.

Foto: Per Magne Moan

Våren er ei tid prega av ras og skred rundt om i landet vårt. I løpet av den siste uka har man i Trøndelag opplevd større steinras og mindre leirskred.

Sjefgeolog i NVE, Terje Bargel, sier han er overrasket over at det ikke har vært flere tilfeller enn de som er meldt inn.

– I løpet av mars og april måned i fjor ble det registrert 144 skred i områdene rundt Trondheimsfjorden. I år har vi registrert kun to, sier han til NRK.no.

Flere ras på kort tid

Natt til mandag raste flere titalls tonn med stein, jord og grus ned i veibanen på fylkesvei 30 i Holtålen i Sør-Trøndelag. Dette er hovedveien som går mellom Trondheim og Røros.

Ingen personer ble tatt av raset, men veien blir mest sannsynlig stengt i ei uke.

Mandag kveld meldte en huseier i Kvål fra om et ras som hadde gått like ved hans eget bolighus. Det viste seg at overflata hadde glidd ut på grunn av tele i bakken.

Virksomhetsleder Terje Klungerbo i Melhus kommune sier til Trønderbladet at man mest sannsynlig vil se flere slike ras i løpet av tida som kommer.

Telen har skylda

Grunnen til at våren er prega av mye ras og skred er issmeltinga og telen som tiner.

– Raset i Holtålen kommer ikke som ei overraskelse. Om høsten trenger det vann inn i bergsprekkene, og fjellet utvider seg noe kolossalt. Når telen forsvinner så er det som om "limet" i berget forsvinner, og da er det lett at stein sklir ut, sier Bargel.

Han mener Trøndelag har vært heldige så langt.

– Nå er det virkelig et stort potensiale for flere skred. Så lenge det er tele i jorda, er skredfaren til stede. Det positive nå er det tørre været, for nedbør vil absolutt kunne forverre situasjonen, sier geologen.

Må smøre oss med tålmodighet

I løpet av et år går det flere hundretalls skred i Norge, og mange kommer nå i teleløsinga.

Bargel tror man må smøre seg med tålmodighet før telen er helt borte.

– Det har vært en kald vinter og en seig vår. Man må nok belage seg på at det blir midtsommer før all telen er borte, sier han.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25