Hopp til innhold

Tog eneste løsning gjennom Holtålen

Det store steinskredet som gikk natt til mandag deler Holtålen kommune i to, og kommer til å sperre vegen i mange dager framover. Rørosbanen er eneste mulighet til å komme seg forbi.

Raset på fylkesvei 30 ved Eggafossen sett fra lufta

Raset deler kommunen i to, og skaper problemer for mange av innbyggerne. Løsningen for de fleste er å ta toget.

Marius Jermstad

Rådmann Marius Jermstad var på befaring i rasområdet mandag.

Foto: Privat

De som bor nord for raset, i Haltdalen, kommer seg ikke til kommunesenteret Ålen. Raset skaper også problemer for dem som skal nordover til Trondheim.

Det fins riktig nok omkjøringsmuligheter, enten over Brekken og Tydal, eller om Tynset og Kvikne, men begge disse er omveger på mange mil.

Skoleelever må ta toget

Nitten ungdomsskoleelever som bor i Haltdalen og går på skole i Ålen, kommer seg rett og slett ikke på skolen mandag. Men tirsdag må de opp tidlig og ta toget.

Rådmann i Holtålen, Marius Jermstad, sier at toget er løsningen for både skoleelever og andre som er avhengige av å komme seg fra en del av kommunen til den andre.

– Det blir litt omorganisering med skolekjøringa. Elevene må fraktes til jernbanestasjonen i Haltdalen, ta toget til stasjonen i Ålen, og så må de hentes der med buss, sier Jermstad.

Det blir lang skoledag for elevene som må ta toget.

– De må ta et rutetog som går klokka 07, og da må de dra hjemmefra seinest klokka 0630. De er hjemme igjen klokka 17, så det blir atskillig lengre dag enn det bruker å være, sier Jermstad.


Kommunen var i samme situasjon også på midten av åttitallet, da det gikk et stort ras i samme område. Den gangen satte NSB opp ei pendlerrute for å hjelpe innbyggerne i Holtålen. Det kommer ikke til å skje denne gangen.

– NSB har sagt at de ikke har noe ekstra materiell å sette inn, så både skoleelever og andre må belage seg på å ta ordinært rutetog, sier Jermstad.

Ordføreren kom seg ikke på jobb

Jan Håvard Refsethås

Ordfører Jan Håvard Refsethås kom seg ikke på jobb på grunn av raset.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

På den andre sida av det rasstengte området, i Haltdalen, står ordfører Jan Håvard Refsethås. Han har ikke kommet seg til kommunehuset i dag.

– Det har vært så mange telefoner at jeg har klart å gjøre jobben hjemmefra, sier han.

– Jeg skulle på to møter i retning Trondheim i dag, men valgte å kansellere dem for å være til stede i kommunen og ta hånd om det som skjer der, sier Refsethås.

Han har full tillit til at rådmannen og hans stab finner gode løsninger på praktiske problemer, og er godt oppdatert. Men i morgen regner han med å ta toget til jobb i Ålen.

Har solid erfaring

Ålen legekontor ber haltdalinger som trenger øyeblikkelig hjelp om å henvende seg til Midtre Gauldal legekontor.

Rådmann Jermstad erkjenner at kommunen har praktiske utfordringer knytta til hjemmesykepleie og matombringing.

– Vi tror vi skal løse det, vi har jo erfaring fra slikt, sier Jermstad.

Han sikter til situasjonen i august i 2011, da var kommunen delt i to på grunn av den store flommen.

– Vi har prøvd dette før, og har trening. Det skal nok gå bra, sier rådmannen.

For dyrt med sikring

Men verken rådmannen eller ordføreren, som står på hver sin side av raset, legger skjul på frustrasjonen de føler.

Det har vært mange småras i området de siste årene.

– Vi har prøvd å påpeke at området er rasutsatt i lang tid. Fylket og vegvesenet hadde utsprenging og sikring av området ute på anbud i fjor, men det ble altfor dyrt, og prosjektet ble skrinlagt, sier Marius Jermstad.

(Saken fortsetter under videoen)

De fryktet ras i Eggakleiva i mange år.

Midtnytt i oktober 2012: Rasfaren i området var kjent.

– Med hendelsen i natt er problemet aktualisert igjen. Jeg har stor tro på at det blir gjort noe med den strekningen nå i sommer. Vi kan ikke akseptere at Gauldalen som dalføre stadig stenges og at folk ikke kan ferdes der. At vi som kommune blir delt på midten er heller ikke holdbart, sier ordfører Jan Håvard Refsethås.

Geologer fra Statens vegvesen regner med at det vil ta minst ei uke å rassikre området.