Delte sterke opplevelser under prisutdeling

Det ble emosjonelt for Erlend Johannesen da han i dag mottok pris fra president Duterte i presidentpalasset i Manila.

Det ble emosjonelt for Erlend Johannesen da han i dag holdt tale under prisutdelingen i presidentpalasset i Manila.

Erlend Johannesen og Streetlight mottok i dag en pris i presidentpalasset i Manila for sin innsats for gatebarn i Filippinene gjennom mange år. Her er utdrag fra seremonien som Filippinske myndigheter sendte på facebook.

Erlend Johannesen og den veldedige organisasjonen Streetlight mottok i dag den Filippinske prisen Kaanib ng Bayan Award i Manila.

Dette er en pris som deles ut annethvert år til ikke-filippinere som har gjort en ekstraordinær innsats for landet. Streetlight har drevet barnehjem, skole og medisinsk senter for gatebarn i Tacloban på Filippinene.

Prisen ble tildelt av den omstridte presidenten Rodrigo Duterte i presidentpalasset i Manila.

Johannesen holdt en lengre tale foran forsamlingen under seremonien. Dette ble et sterkt øyeblikk.

– Det var overraskende emosjonelt. Jeg hadde planlagt å holde en tradisjonell tale, men så følte jeg at jeg måtte fortelle om det jeg har opplevd her på Filippinene over de siste 12 årene jeg har vært her.

En respekt for livet

I talen beskrev Johannesen da han for ti år siden møtte et gravfølge bestående av kun barn.

Barnehjem i Pilippinene

Barnehjem i Filippinene som er drevet av Erlend Johannesen og Streetlight

Foto: Erlend Johannesen

– Jeg hadde lyst til å fortelle om de opplevelsene jeg har hatt og som har betydd mye for meg og mitt syn på mennesket. Kisten var under en meter lang og laget av ting som var funnet i fjæra.

Barna hadde lite klær og ingen sko. Den eldste var rundt 13 år.

– Dette synet formet livet mitt. Det tragiske jeg var vitne til var mer enn bare tragedie, det var også en ekstrem omsorg gitt av barn som ikke får omsorg. Det var en respekt og kjærlighet for livet, selv etter døden.

Føler seg privilegert

Duterte har blitt kritisert av Amnesty International for hans massehenrettelser av narkomane. Han har lenge hatt tilnavnene «The Punisher» og «Duterte Harry». Det var den forrige presidenten som nominerte Erlend Johannesen til prisen.

– Først og fremst er det Filippinene som gir denne prisen uavhengig av hvem som leder landet. Dette er en stor ære og en bekreftelse på den knallharde innsatsen som er lagt ned, sier Johannesen

Han føler seg heldig som får jobbe på Filippinene.

– Noe av det vakreste med den filippinske kulturen er den store omsorgen de har for hverandre. Den er uavhengig av hvilke kår de kommer fra eller hvor tøff bakgrunn de har. Det står en enorm respekt til den og jeg føler meg ordentlig privilegert som har fått lov til å være her i alle disse årene og rett og slett lære om den.

For Streetlight er veien videre den samme som alltid.

– Vi skal være der for barna som er mest utsatt, offer for trafficking, seksuelle overgrep og barneprostitusjon. Vi skal beskytte og ta vare på dem og gi dem en god og verdig fremtid. Det skal vi gjøre til siste åndedrag.

Filippinske myndigheter sendte seremonien på facebook.

President Rody Duterte honors the awardees in this year’s Presidential Awards for Filipino Individuals and Organizations...

Publisert av Presidential Communications (Government of the Philippines) Mandag 19. desember 2016