Hopp til innhold

Delte meninger om Bratz-dukkenes utseende

Noen mener Bratz-dukkene representerer et dårlig ideal, mens andre mener det er uproblematisk at dukker selges med mye sminke, store lepper og tettsittende klær.

Dukker har fått ny look

Hvilken rolle spiller det egentlig hvordan dukkene til barn ser ut? Her har Bratz-dukker fått et mer naturlig utseende.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Mange hyller Hege Kaalvik Strømsnes i sosiale medier for å gi Bratz-dukker et mer naturlig utseende, mens andre mener det er voksne som gjør dette til et problem, og at det ikke spiller noen rolle for barna om dukken har mye sminke eller ei.

En person skriver på Facebook at «selv om vi voksne synes det ser fælt ut, så synes barna de er topp».

En annen skriver «Jeg lekte med slike "oversminka" dukker og har overhodet ikke tatt skade» og reagerer på NRKs overskrift om at oversminkede dukker blir gjort om til vanlige jenter «er man ikke "vanlig" selv med et oversminka ansikt?»

Dukker med og uten sminke

Slik ser ei Bratz-dukke før og etter Hege Kaalvik Strømsnes pensel og symaskin.

Foto: Jubeljenter / Privat

Lekers påvirkningskraft

Men hvilken påvirkning har egentlig leker på barn? Professor emeritus i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, Willy Tore Mørch, mener alle leker barn bruker vil prege deres interesser og holdninger.

– Lek for barn er utrolig viktig, og det er igjennom leken at barnet får interesser og holdninger, og utvikler seg på alle mulige måter, sier Mørch.

– Dermed vil også lekene de bruker ha betydning for hvordan barnet utvikler seg, enten det er dukker eller krigsleker, sier Mørch.

Han forteller at barn kan oppleve dukker som idealer.

Professor og psykolog, Willy-Tore Mørch

Willy-Tore Mørch er professor emeritus i barn og unges psykiske helse.

Foto: Elise Holdal / NRK

– De kan tenke seg at de vil være sånn selv, og dermed føre ungene inn i en holdning til kropp og utseende, som noen av oss ikke er så glad i, sier han.

Vi ønsker jo at barn skal ha et naturlig forhold til kroppen sin, og ikke stimuleres til å bruke overdådig sminke eller endre på kroppen sin.

«Lær dem å elske seg selv»

Mørch har selv ikke sett dukkene til Hege Kaalvik Strømsnes, men synes det høres ut som en god idé å gi de et mer «normalt» utseende.

– Hun er nok oppmerksom på hvilken påvirkningskraft lekene har ovenfor ungene, og vil lage dukker som har et mer normalt utseende. Nettopp fordi hun ønsker barna skal få et godt kroppsbilde og selvbilde, sier Mørch.

Dukker før og etter

Mange voksne foretrekker det naturlige utseendet, mens andre mener det ikke spiller noen rolle om dukka har sminke eller ikke.

Foto: Jubeljenter / Privat

En kommenterer på Facebook at hun mener det er viktigere at foreldrene er et godt forbilde, enn at dukkene ser «vanlige» ut: «Snakk med barna og lær dem å elske seg selv og andre uansett om man er lang kort, tynn, tykk eller alt imellom».

Mørch er enig i at foreldre spiller en viktig rolle i utviklingen av barns holdninger.

– Foreldre bør hele tiden være oppmerksom på hvilke signaler de gir ungene sine om hva som er viktig i verden. Det være seg moral, utseende og holdning til andre mennesker, sier Mørch.