NRK Meny
Normal

Amy Schumer møter kritikk i rollen som Barbie

En ny film om Barbiedukker, som skal diskutere skjønnhet og kroppsidealer, møter kritikk i sosiale medier.

People-Amy Schumer Amy Schumer

Amy Schumer skal spille en ny og utradisjonell Barbie i Sony Pictures nye film.

Foto: Jordan Strauss / Ap

Skuespiller Amy Schumer skal spille hovedrollen som Barbie i Sony Pictures sin nye film basert på leketøysfirmaet Matells Barbiedukker.

En utradisjonell Barbie

I det foreløpige manuset skrevet av Hilary Winston spiller Schumer en Barbiedukke som ikke passer inn i samfunnet av perfekte dukker. Hun reiser derfor ut av Barbieland og til den virkelige verden, der hun finner ut at det å være unik og annerledes ikke er en ulempe.

Selv om manuset er skrevet, forventes det at Schumer og søsteren hennes Kim Caramele vil skrive det om underveis i arbeidet med filmen, skriver The Hollywood Reporter.

Mener barn og unge trenger andre rollemodeller
Hedda Lingaas Fossum

Redaktør for tidsskriftet «Fett», Hedda Lingaas Fossum, tror unge trenger andre forbilder enn Barbie.

Foto: Fett

The Hollywood Reporter melder at filmen vil ta opp dagens diskusjon om idealisme og selvbilde.

Hedda Lingaas Fossum, redaktør for tidsskriftet «Fett», sier at det er interessant at filmskaperne prøver å endre den klassiske Barbien, men at det er enda bedre hvis unge får andre rollefigurer å se opp til enn Barbie.

– Generelt tror jeg at jenter og gutter har godt av filmer om damer som utretter noe, og ikke filmer som handler om kropp og perfeksjon, sier hun til NRK.

Får kritikk for valg av skuespiller

Det er ikke bare-bare å skulle bryte med den klassiske tanken om hvordan en Barbiedukke skal se ut, og Sony Pictures har fått kritikk i sosiale medier for valget av Schumer som hovedrolle.

Mye av kritikken går også direkte på Amy Schumers utseende.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Fossum tror ikke nødvendigvis at kritikken mot Schumer og Sony Pictures er en negativ ting.

– Hvis det at Amy Schumer får rollen som Barbie fører til mange negative tilbakemeldinger, så viser det at det er behov for slike rollefigurer, sier hun.

Ikke første gang for Barbie-kritikk

Toy Show Tech Toys

Barbie kommer nå i kroppsfasongene «høy», «formfull» og «liten og nett» i tillegg til den klassiske, slanke varianten.

Foto: Mark Lennihan / Ap

Det er ikke første gang Barbie og kroppen hennes møter motstand. Mattel har i mange år fått kritikk for at Barbiedukkene fremmer et usunt kroppsideal overfor leketøyets unge målgruppe.

Dukken kom på markedet allerede i 1959, men først i 2016 ble det en endring på dukkens kroppsfasong. I starten av året lanserte Matell en ny serie dukker, og Barbie finnes nå i kroppsfasongene «høy», «formfull» og «liten og nett» i tillegg til den klassiske Barbiedukken.

Filmen produseres av Walter Parkes, Lori MacDonald og Amy Pascal, og ifølge Deadline forventes filmen å være premiereklar sommeren 2018.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).