NRK Meny
Normal

Dårlig vær gir færre epler

Det kalde været har ført til dårligere epleavlinger i Trøndelag i år.

Epler

Det blir ikke noe storår for eplene i Trøndelag i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Einar Skjetnemark er gartner på Mikkelhaug gård. Der presser de epler og lager eplemost som de selger på gården og til hoteller og restauranter. De har 20 dekar med epler, noe som gir opp i 3000 epletrær.

– For frukten sin del er det viktig at det er god temperatur under blomstring, slik at bier og andre insekter kan foreta bestøvning. I den tiden eplene blomstret hos oss på Levangernesset, var det litt for kaldt, sier Skjetnemark.

Einar Skjetnemark

Einar Skjetnemark forklarer at været gjør at det blir dårlige epleavlinger hos dem i år.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Ikke bare været som avgjør

Han forklarer at det er dårlig bestøvning av plantene som er grunnen til at det er færre epler på trærne.

– Det ser vi blant annet på at kartet faller av av seg selv når det ikke er godt bestøvet. Vi begynner å innfinne oss med at vi får en veldig redusert avling i år i mengde. Men det som er mest spennende nå utover er om at vi får såpass varme at frukten modnes så den blir spiselig og får en smak, sier Skjetnemark.

Men det er ikke nødvendigvis bare været som avgjør hvor mye epler det blir.

– I fjor var det en god sommer og rikelig med varme, og da var det stor fruktavling stort sett i Trøndelag. Noen eplesorter har et hvileår etter et rikt år, for å ta igjen seg. Så enkelte sorter er inne i et slikt hvileår i år også, fordi de ga en stor og god avling i fjor. Det er et poeng som spiller inn, forklarer han.

Det blir plommer

Plommer

Plommene stiller sterkere enn eplene på grunn av at de blomstrer før epletrærne.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

På Mikkelhaug gård ser det bedre ut med plommene enn med eplene i år.

– Det henger sammen med blomstringa. For plommene blomstrer litt før eplene på våren. Da plommene hos oss blomstret var det en varm periode, og da var bestøvningen perfekt. Men plommene trenger også godvær utover for å bli gode.

Fortsatt håp

På Rotvoll safteri merker de også at det er mindre epler i år, men de er fortsatt optimistiske og håper det vil komme mer epler utover høsten.

– Eplene er litt forsinket, de kommer kanskje i slutten av august. Det er mindre enn i fjor, noe som selvfølgelig har med været og gjøre. Det er ingen garanti for at det blir lite, det kan fortsatt bli mye epler, sier Sarmad Al-Saffar, safterileder på Rotvoll safteri.