Bare i fjor økte matprisene med nesten 13 prosent, noe flere av oss har merka på bankkontoen.
Dagligvarekjedene har varslet et nytt og kraftig prishopp fra 1. februar, på inntil 10 prosent.
Ansatte i matbutikkene merker at folk har fått med seg varselet om økte matpriser.
Hos flere av Coop-butikkene har man merket at kundene har strømma til for å fylle handlevogna, før prishoppet på onsdag.
– Det skjedde noe i forrige uke, det var sikkert på grunn av medieoppslag. Prisene vil jo gå opp på onsdag og kundene er tydeligvis bevisst det. Flere har valgt å komme til oss for å storhandle, vi merka det særlig godt i forrige uke, sier Anders Næss, butikksjef på Coop Obs Lade i Trondheim.
Økt omsetning på 5 millioner
På Coop Obs Lade ble det i forrige uke handla for 5 millioner kroner mer enn normalt, ifølge butikksjefen. Den samme tendensen sees også i andre Coop-butikker.
Næss sier kundene særlig handler varer som kan lagres over tid.
– Det er en del kosmetikk, mel, varer med god holdbarhet, og det synes jeg er fornuftig. Så håper jeg folk er bevisste og ikke handler varer de ikke trenger, men varer som de har bruk for til en billig penge, før prisene går opp, sier butikksjefen.
Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi og Meny, merker ingen økning i handel den siste uken. Det gjør heller ikke Bunnpris-kjeden.
Butikksjef Anders Næss har merka at kundene handler inn mer varer enn normalt før det varslede prishoppet.
Foto: Jørgen Pettersen / NRKMerker de økte prisene
Flere av kundene på Coop Obs Lade er klare over at prisene skal gå opp på onsdag.
– Vi tenker over det. Harryturer fra Trondheim burde bli aktuelt snart. Jeg merker det på det månedlige budsjettet, sier Martin Nubdal.
Randi Gilde har planer om å handle inn varer hun mangler i skapet, men ikke hamstre, selv om prisene øker.
– Vi kan ikke gjøre så mye med det, og det er ikke noe vits å samle opp så mye, sier hun.
Må ikke øke prisene
Torberg Falch er professor i samfunnsøkonomi på NTNU. Han sier dagligvarebransjen er basert på halvårsavtaler mellom dagligvaren, næringsmiddelindustrien og grossistene. De inngår nye avtaler 1. februar og 1. Juli og kan da heve prisene.
Det er uvisst hvor stor økningen blir, selv om det er varslet inntil 10 prosent.
– Disse innkjøpsavtalene er forretningshemmeligheter, så vi kjenner ikke dem. Forhandlingsklima mellom aktørene påvirker. Men det er økende priser internasjonalt som driver dette, sier Falch.
Falch peker på internasjonal uro, redusert matproduksjon og økte energipriser som bakgrunn for prisøkningen.
Samfunnsøkonomen sier statistikk fra SSB viser at prisene på dagligvarer ofte går litt ned etter et prishopp.
– Må dagligvarebransjen øke prisene?
– Nei, det må de selvfølgelig ikke. Bransjen har veldig god fortjeneste, og store overskudd til eierne. Så foregår det en effektivisering i bransjen som at vi skanner varene selv, og det bør vi også kunne dra nytte av i form av lavere priser, sier Falch.
Torberg Falch er professor i samfunnsøkonomi på NTNU.
Foto: Marthe Svendsen / NRKButikksjef: – Skal ikke tjene mer
Konkurransetilsynet har nå kalt inn både dagligvarekjeder og leverandører til møter, etter å ha reagert på bransjens varslinger om prishopp.
Konkurransedirektør Tina Søreide er bekymra for hvordan bransjen har kommunisert prisstigningen i forkant, noe som i seg selv kan drive opp prisene, sier hun til Dagens Næringsliv.
Tina Søreide, direktør i Konkurransetilsynet, har innkalt dagligvarekjeder og leverandører til møter.
Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRKButikksjef Anders Næss på Coop Obs Lade i Trondheim sier prishoppet ikke vil påvirke overskuddet til butikkene.
– Vi som driver butikk skal ikke tjene mer på varene fra onsdagen enn før. Vi har samme bruttofortjeneste på varene hele året, men det er dyrere varer inn og det blir mer moms på varer som handles, så totalt sett vil det bli en økning, sier han.