NRK Meny
Normal

Bygger bro på pilegrimsvandring

I forbindelse med Olavsfestdagene i Trondheim inviterte kulturministeren representanter fra flere religioner til samtale, brobygging og turgåing.

Pilegrimer nærmer seg nå Trondheim og blant dem er kulturministeren og hennes følge. Og underveis har det handlet om mye mer enn tro og livssyn.

SE VIDEO: På turen har representantene fra de ulike kulturene diskutert alt fra teologiske spørsmål til matlaging.

– Det vi har felles er at vi tror på noe, vi har en forankring i en religion. Vi tok initiativ til dette fordi vi ser at det er nyttig å vise at vi faktisk kan gå sammen og ha en god dialog. Det er lettere å snakke om vanskelige spørsmål når vi er ute i naturen, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK.

Mye til felles

Ferden for kulturministeren og hennes følge startet på Hjerkinn i Dovre kommune på søndag og gruppen skal gå til Trondheim for åpninga av Olavsfestdagene.

– Vi har diskutert alt fra teologiske spørsmål til matlaging, så vi har vært innom veldig mange temaer på turen. Ingen av dem var støtende for meg som person eller for min religion, sier styreleder i Islamsk Råd Norge, Ghulam Abbas til NRK.

Målet for årets Olavsfestdager er å legge til rette for møter mellom byens befolkning og pilegrimene.

– Folk begynte å gå pilegrim allerede like etter at Olav den hellige døde på Stiklestad i 1030, og i middelalderen var pilegrimsvandringene til Nidarosdomen utbredt. De siste årene har antall pilegrimer som kommer hit til olsok økt, og i år blir de sannsynligvis flere enn noensinne, sa direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød til NRK i mai.

Kulturminister Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey forteller at hun har fått mange nye venner på turen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Har lært hverandre å kjenne

Sekretariatsleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Anne Sender forteller at de som er med på turen har veldig mye til felles og at de er mer enig enn uenig i sentrale spørsmål.

– Det som splitter oss i Midtøsten er mye mer politikk, land og virkemidler enn det er religion, sier Sender til NRK.

Ministeren selv beskriver turen som flott og sier de har hatt mange gode samtaler om spennende temaer.

– Vi har fått nye venner og vi har lært hverandre å kjenne bedre. Det var også intensjonen med denne pilegrimsvandringen, sier Widvey.

pilegrimsvandring

Målet for årets Olavsfestdager er å legge til rette for møter mellom byens befolkning og pilegrimene.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.