Prøvesmak på pilegrimsvandring

Årets Olavsfestdager i Trondheim åpner med gratiskonsert, samtaler og kortreist pilegrimsfrokost på Lian. Målet er å legge til rette for møter mellom byens befolkning og pilegrimene.

Trine Neumann-Larsen, Inge Johnsen, Eirik Rambech-Knoff og Petter Myhr.

Trine Neumann-Larsen fra Nasjonalt pilegrimssenter, Inge Johnsen fra LianTunet, Eirik Rambech-Knoff fra Boreal Transport og direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr, inviterer til frokost for pilegrimer og andre under Olavsfestdagene.

Foto: Hilde Wormdal, Olavsfestdagene

Olavfestdagene er festdager både for pilegrimer og for folk flest, og på festivalens første dag kan alle møtes til frokost på LianTunet før de vandrer ned til Nidarosdomen.

Direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød, sier til NRK at de ønsker å sette et tydeligere pilegrimspreg på Olavsfestdagene.

– Folk begynte å gå pilegrim allerede like etter at Olav den hellige døde på Stiklestad i 1030, og i middelalderen var pilegrimsvandringene til Nidarosdomen utbredt. De siste årene har antall pilegrimer som kommer hit til Olsok økt, og i år blir de sannsynligvis flere enn noensinne.

LES: Pilegrimsvandring fra Trondheim til Jerusalem

Folkefest med plass til refleksjoner

Hans Morten Løvrød

Hans Morten Løvrød er direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim.

Foto: Privat
Pilegrimer

– Hva du legger i å være pilegrim er opp til deg selv, sier Løvrød.

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Lian har tradisjonelt sett vært et hvilested på pilegrimsleden, og på morgenen den 28. juli kan du gratis ta trikken opp for å nyte en kortreist - for ikke å si ureist - frokost sammen med pilegrimene som har overnattet.

– En bedre start på årets festivaleventyr skal du lete lenge etter, reklamerer Hilde Wormdahl i Olavsfestdagene.

Men festivalen tjuvstarter allerede kvelden før den offisielle åpningen, med folkefest ved Lianvannet. Der skal blant andre kulturminister Thorhild Widvey, som selv skal gå den siste delen av leden til Trondheim, samfunnsdebattant Faten Mahdi al-Hussaini og teolog og forfatter Owe Wickström delta i samtaler om vandring og vandringsopplevelser. I tillegg skal trubaduren Elias Akselsen synge sanger ved bålet.

– Det blir en festkveld i rolige former, med rom for refleksjoner og gode samtaler i idylliske omgivelser, sier Wormdahl.

LES: Åpner Olavsfestdagene med bibel-popsang

– Alle kan gå pilgrim

Trine Neumann-Larsen, Petter Myhr og Eirik Rambech-Knoff

Trine Neumann-Larsen, Petter Myhr og Eirik Rambech-Knoff på Gråkallbanen, som skal frakte folk opp til Lian under Olavsfestdagene.

Foto: Hilde Wormdahl, Olavsfestdagene

– Det er kjekt å gjøre stas på de som har gått langt for å komme til Trondheim og Olavsfestdagene. En felles frokost med byens befolkning er en fin gest overfor pilegrimene, sier Løvrød, som naturligvis skal delta selv.

Han sier pilegrimssenteret jobber for å åpne opp pilegrimsbegrepet slik at så mange som mulig vil ta en kortere eller lengre vandring på leden, som går gjennom sju fylker i Norge og ender ved Nidarosdomen.

– Vårt mål er at flere skal bruke pilegrimsleden, uavhengig av livssyn. Hva du legger i denne indre og ytre reisen er opp til deg selv.

Kjersti Monsen, Petter Myhr, Trine Neumann-Larsen, Eirik Rambech-Knoff og Inge Johnsen

Her skal det bli en trivelig folkefest 'kvelden før Olavsfest', lover initiativtakerne.

Foto: Hilde Wormdahl, Olavsfestdagene