Hopp til innhold

– Brannen på Frøya er mindre enn frykta

FRØYA/TRONDHEIM (NRK): Brannen er fortsatt ikke under kontroll på Frøya, men mindre enn de fryktet melder politiet.

Røyk fra brannen på Frøya

Brannvesenet har fremdeles ikke kontroll på brannen på Frøya, men omfanget er mindre enn de frykta.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

180 personer og flere frivillige er evakuert forteller operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt Reidar Stokke nå rett før kl. 06.00 torsdag morgen.

– På Frøya er brannen fortsatt ikke under kontroll, men den er mindre enn de fryktet. Rundt 200 mann er i sving med stort og smått, og nå klokken 8 vil 4 helikoptre ta av for å starte slukningsarbeid, forteller Stokke.

Håpet har vært i hele natt å unngå at det ble nødvendig med evakuering av flere hus. Vi har 1, 6 kilometer i luftlinje mellom brannen og bebyggelsen, så foreløpig går det bra. Det som er mer kritisk nå er en kraftledning som går mellom brannen og bebyggelsen, sa Stokke i natt.

Uendra situasjon

Om ilden får tak i kraftledningen vil mange kunne bli strømløse.

– Hvor mange det eventuelt gjelder vet vi ikke ennå, sier Stokke.

Klokka 3.20 beskriver han situasjonen som uendra de siste par timene. Det betyr at brannen fortsatt sprer seg i alle retninger, slik han meldte om halvannen time tidligere, men at brannmannskapene gjør det de kan for å holde den i sjakk:

– Vi har mannskapene ute og de prøver å bekjempe flammene så godt de kan, men de klarer det ikke fordi det er et alt for stort og langt område. Vi konsentrerer oss derfor om å forhindre utvikling mot kraftledninga og bebyggelsen. Må prøve å holde stand inntil vi får brannhelikoptrene i sving i dagslys, sier Stokke.

  • SE BILDENE FRA FRØYA HER:

Hundrevis jobbet mot flammene i natt

– Brannen beveger seg i alle retninger, med 30 meter i timen, sa Stokke til NRK like før klokka 02.00.

– Hva betyr den siste utviklinga for annen bebyggelse der det ikke er satt i verk evakuering?

– Vi forsøker nå å begrense spredninga mot bebyggelsen, altså østover. Flere husstander er bedt om å holde seg oppdatert på utviklingen med tanke på evakuering, sier Stokke.

132 personer jobber mot flammene på Frøya i natt, melder politiet på Twitter:

«Brannen på Frøya er fortsatt ikke under kontroll. Politihelikoptret overvåker situasjonen. 132 mann i aksjon.»

Vinden har løyet

Stokke sier til NRK like før klokka 02.00 at vinden er stabil, men at variasjoner i terrenget gjør at vinden oppfører seg ulikt fra sted til sted.

Vinden har vanskeliggjort slokningsarbeidet siden brannen starta onsdag ettermiddag.

– Men vinden har løya litt nå i natt, sier Stokke.

Hadde «brukbart kontroll» ved midnatt

Ved midnatt sa brannsjef på Frøya, Andreas Kvingedal følgende til NRK:

– Vi har sånn brukbart kontroll nå, men vi vet ingenting - det kan blusse opp igjen når som helst, sier brannsjef på Frøya, Andreas Kvingedal til NRK.

– Situasjonen nå er at vi jobber på to fronter, både øst og vest for brannen. Vi var nylig opp i polithelikopter for å observere brannen. Vi har lagd ei branngate ved fylkesvei 716, for å hindre at brannen kommer seg over fylkesveien og mot bebyggelsen på andre sida, sier Kvingedal til NRK.

Han sier NRK at det til nå har vært 70-80 brannfolk i arbeid.

– Alt mannskap fra Frøya har vært ute, ved midnatt tar mannskap fra nabokommunene over, sier Kvingedal.

– Skal prøve å sove

Fungerende ordfører på Frøya, Martin Nilsen, sier til NRK klokka 00.50 at han er redd.

– Jeg trenger et par-tre timer søvn før jeg skal på kontoret igjen i morgen klokka 06.00. Jeg vet ikke om jeg får sove, men jeg skal prøve. Jeg er redd for hva som skjer i løpet av natta. Det som gjør at jeg kanskje får sove litt nå er at jeg hører at vinden har spakna, sier ordføreren.

Hva sier innbyggerne til deg?

–Mange er veldig nervøse for hva som vil skje i løpet av natta. Vi må bare stole på brannmannskapene, som gjør en formidabel jobb. Så får vi bare se hvordan det ser ut når det lysner, sier han og fortsetter:

– Det har vært en tragisk dag for Frøya. Det er en situasjon vi ikke har kontroll over. Det er vanskelig å beskrive hvordan det er, sier han.