NRK Meny
Normal

Ble kjendis av å snakke med spøkelser

Gro-Helen Tørum er blitt TV-kjendis gjennom å kommunisere med sjeler og spøkelser.

Gro-Helen Tørum

Gro-Helen Tørum mener hun kan snakke med de døde. Onsdag kveld kan hun oppleves i Trondheim.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Gro Helen Tørum fra Trondheim er ett av tre medier som prøver å identifisere spøkelser i norske hjem på TV.

Underholdningen er blitt akkurat så stueren at en halv million seere velger å se Åndenes Makt på TV Norge hver søndagskveld. Onsdag kveld inviterer hun til seminar i Olavshallen i Trondheim.

Vil være i fred når hun dør

Den angivelige kommunikasjonen med døde mennesker begeistrer noen, andre blir provosert av det de mener er juks og bedrag, mens andre igjen synes de døde bør få være i fred.

Gro-Helen Tørum

Gro-Helen Tørum tror hun vil ha det travelt når hun er død.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Selv vil Tørum helst få være i fred når hun dør.

– Da har jeg nok veldig mange andre ting å holde på med, ler hun.

– Men det er ingen forstyrrelse i å kontakte de døde, de kommer når de opplever at de har noe å bidra med, ellers holder de seg unna.

Får ingen informasjon på forhånd

Gro Helen Tørum er også med i TV-programmet Fra sjel til sjel hvor hun får kontakt med det hun mener er sjeler i det hinsidige som ønsker å formidle et eller annet til en levende deltaker i programmet.

Programmet viser aldri at hun bommer totalt i sine antagelser. Men det skyldes ikke at hun får informasjon på forhånd.

– Jeg får ingen informasjon på forhånd. Det skyldes ikke at noen har bestemt at det skal være slik. Vi kunne godt laget programmet med all informasjon tilgjengelig, men mitt mediumskap er best når jeg ikke vet noen ting. Det er da jeg jobber best, forklarer Tørum.

Dytter på trygge rammer

Noen synes dette temaet er nifst. Andre reagerer med sinne over at går an å tjene penger på noe de anser som juks og bedrag på TV-skjermen. Tørum tror sinne er uttrykk for noe helt annet enn det utgir seg for.

– Det er ingen som blir sint for det de utgir seg for å være sint for. Men vi har behov for kontroll, og når noen dytter på rammene vi føler oss trygge innenfor, er det klart vi må ta til motmæle. Da må man heve røsten og si at dette tror vi ikke noe på.

Opplevelsesbasert, ikke vitenskapelig

Men hva med bevis for at hennes kontakt med ånder er reell.

– Dette er opplevelsesbasert, når du først har opplevd det, vet du at det stemmer. Det er ikke nødvendigvis noen logisk forklaring, og vi har ikke vitenskapelig bevis.

Olavshallen

Onsdag kveld blir det seminar i Olavshallen i Trondheim.

Foto: Geir Myrvold

Når Gro Helen Tørum møter publikum i Olavshallen i kveld, står ikke samtaler med døde på programmet. Seminaret henvender seg til de levende, som ferdes blant andre levende.

Spiritualitet og livglede

Seminaret heter Spiritualitet og livsglede.

– Spiritualitet er for meg vårt ønske om å se oss selv i en større sammenheng, og livsglede er det vi oppnår når vi klarer å leve ut vårt eget potensial.

Tørum vil bruke sin egen livshistorie i seminaret, en historie som ifølge henne selv ikke er så veldig forskjellig fra alle andre livshistorier. Forskjellen er at hun har vært veldig bevisst på alt som har skjedd.

– Jeg vil sette dette i et perspektiv som gjør at de i salen vil forstå at spiritualitet og livsglede henger sammen, og at vi alle har det i oss. Jeg håper de i salen vil kjenne et jubelbrus i hjertet sitt som de kan spre videre når de går hjem.