Her har ni av ti ansatte opplevd uforklarlige ting på jobb

På Ica Gravdal har de ansatte opplevd å bli befølt av usynlige hender, stekebrett spretter ut av hyllene og varer faller i gulvet. – Jeg tror ikke på spøkelser, men dette er ekkelt, sier butikksjef Eskil Langstrand (28).

Butikksjef Eskil Langstrand ved Ica Gravdal

IKKE LETTSKREMT: Men de mystiske hendelsene i butikklokalene ble tilslutt så plagsomme at butikksjef Eskil Langstrand har bedt om hjelp.

Foto: Privat

Butikksjefen har selv opplevd flere ubehagelige opplevelser inne i butikken, men bare en gang ble han skikkelig redd.

– Det var da brettene vi bruker til å steke brød med plutselig spratt ut av hyllene og falt i gulvet. Det var heller ikke særlig hyggelig da jeg kjente en hånd som strøk meg nedover ryggen og baken, forteller han til NRK.no.

Ni av ti har opplevd «spøkelset»

Butikksjef Eskil Langstrand ved Ica Gravdal

Butikksjefen har selv opplevd flere ubehagelige opplevelser inne i butikken, men bare en gang ble han skikkelig redd.

Foto: Privat
Tom Strømsnæss, programleder Åndenes makt

BESYNDERLIG SAK, mener programleder Tom Strømsnæss.

Foto: TVNorge
Gro-Helen Tørum, klarsynt i Åndenes makt

Klarsynte Gro-Helen Tørum har vært i gravdal denne uka.

Foto: TVNorge

Det er Lofot-Tidende som forteller om spøkelseshistorien i de gamle butikklokalene i Gravdal i Lofoten. Ni av de ti ansatte opplever hver uke flere uforklarlige og tildels ubehagelige opplevelser.

– Jeg begynte her i mai ifjor. Da fikk jeg høre at disse tingene hadde pågått så lenge noen kunne huske. Først trodde jeg de tullet med meg, men en dag var jeg alene i butikken, og da begynte merkelige ting å skje, forteller han til NRK.no.

Det begynte med at han hørte tassende skritt og så utydelige silhuetter beveget seg gjennom lokalet etter stengetid.

– En dag falt plutselig tunge varer som sto godt plassert ned fra hyllene. Da jeg fortalte dette til de andre, kom det fram at alle bortsett fra en hadde opplevd akkurat det samme.

Butikk i 85 år

Langstrand bestemte seg for å forske litt på «spøkelset».

– Ingen kan huske at det har skjedd noe spesielt i huset noen gang. Det jeg vet er at det har vært butikkdrift her i 85 år, sier Langstrand.

Åndenes makt

Dermed bestemte han seg for å søke «profesjonell» hjelp, og sendte en henvendelse til teamet i Åndenes makt på TVNorge.

– Utrolig nok var de svært interesserte. Årsaken var at vi var såpass mange som hadde opplevd det samme over flere år, sier Langstrand.

Mandag og tirsdag denne uka var programleder Tom Strømnæss og et kamerateam på plass på Gravdal. Nå håper butikksjef Eskil Langstrand at de får svar på hvem som spøker i butikken.

– Jeg håper den klarsynte kan gi oss noen svar, sier butikksjefen.

Han får ikke lov å røpe om klarsynt-kjendis Gro-Helen Tørum fant «spøkelset» i butikken.

Historisk hendelse?

Til Lofot-Tidende forteller Strømsnæss at teamet sjekker sammenfall av tre ting.

– Observasjoner som de ansatte har gjort opp mot hva den klarsynte ser. Deretter prøver vi å finne ut om det har sammenheng med en historisk hendelse. Er det en sammenheng er det grunn til å tro at det er mer mellom himmel og jord enn vi kan forklare, sier han til avisen.

Til høsten kan tv-seerne kanskje få svar på hvem som plager de butikkansatte på Gravdal. For butikksjef Eskil Langstrand handler det først og fremst om å få et fredelig arbeidsmiljø.

– Jeg godtar at vi kanskje ikke får noe klart svar. Men håper det blir stille i butikken, sier han til NRK.no.

Skeptisk til Åndenes makt

I fem sesonger har TV Norge sendt tv-serien Åndenes makt, som ved hjelp av klarsynte forsøker å løse mystiske hendelser som ikke har en naturlig forklaring.

Even Gran i Humanetisk forbund, som leder «Ingen liker å bli lurt»-kampanjen, sier serien har bidratt til å øke interessen for overnaturlige fenomener.

– Dette handler dypest sett om religion. Folk vil gjerne tro at det finnes «noe mer». Og da blir det vanskelig å prøve å gi en rasjonell forklaring på disse hendelsene som folk opplever, sier Gran til NRK.no.

Han mener programskaperne bak Åndenes makt velger et feil utgangspunkt når de skal hjelpe folk med uforklarlige problemer.

– Feil utgangspunkt

– Deres utgangspunkt er at det er spøkelser som står bak. Deretter skal de prøve å bevise det. Dersom de virkelig ville hjelpe disse menneskene burde utgangspunktet vært motsatt. De burde heller spurt seg selv om hendelsene kan ha en naturlig forklaring. Bruk Hercule Poirot-metoden, vær metodisk og systematisk og prøv å sette sammen puslespillet, sier Gran.

Han sier det finnes mange eksempler på «mysterier» som har blitt løst på denne måten.

– Spøklesesalternativet bør være det siste man konkluderer med, ikke det første, sier Even Gran.

– Så det kan være det er et spøkelse som er på ferde i Gravdal?

– Har man prøvd alt, og det ikke finnes en naturlig forklaring, ja så er det kanskje et spøkelse? Vi ser ikke bort fra at det kan finnes krefter som ingen kjenner til. Men da må vi dokumentere effekten av disse kreftene, sier Gran.

Tror du det spøker på Ica Gravdal eller kan de uforklarlige hendelsene ha en naturlig forklaring?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.