Hopp til innhold

Astad: – Jeg er selvsagt veldig glad

Et klart flertall av bjugningene sa nei til å slå seg sammen med Ørland.

Arnfinn Astad og Hallgeir Grøntvedt

Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad (Ap), er strålende fornøyd med at flertallet av bjugningene har sagt nei til en sammenslåing med Ørland. Her sammen med ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp).

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK Trøndelag

Ordfører i Ørland (Sp), Hallgeir Grøntvedt

Ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp).

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK
Varaordfører i Bjugn, Hans Eide (Sp)

Varaordfører i Bjugn, Hans Eide (Sp).

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Mandag ble det gjennomført en rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing av de to kommunene Ørland og Bjugn på Fosen i Sør-Trøndelag.

Et klart flertall i Bjugn stemte nei til å slå seg sammen med Ørland.

– Det er 64,2 prosent som har sagt nei i Bjugn, og det er jeg selvsagt veldig glad for. Bjugningene har lyttet på det vi har argumentert for, sier ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad (Ap).

Ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp) var for en sammenslåing.

– Jeg får bare ta dette til etterretning. På Ørlandet var jo resultatet motsatt, nemlig 63 prosent for å slå seg sammen. Ørlendingene var klare til å slå seg sammen med Bjugn, men det var tydeligvis ikke bjugningene, sier Grøntvedt.

Nå er det opp til politikerne å ta den endelige beslutningen om kommunene skal slå seg sammen.

– Vi har jo sagt at vi skal lytte til folket i begge kommunene, så det blir veldig vanskelig å gå videre med dette nå, sier Grøntvedt.

– Gleder oss til å bli ferdig med dette

Et par timer før stemmene skulle telles opp møtte NRK en spent ordfører og varaordfører.

– Det er spennende. Jeg har litt sommerfugler i magen. Nå har vi diskutert sammenslåingen i så mange år, så nå synes jeg det var greit at folket kunne få avgjøre, sa ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp).

Flertallet i styringsgruppen anbefalte Brekstad som administrasjonssenter i den nye kommunen og dette dannet grunnlaget for den rådgivende folkeavstemningen.

Grøntvedt er for en sammenslåing, mens hans partifelle i nabokommunen, Hans Eide er imot.

– Nå gleder vi oss veldig til å bli ferdig med dette. Jeg mener at tilbudet som fylkesrådmannen vår la fram var for dårlig for Bjugn sin del, så jeg har vært aktiv i nei-gruppa, sa Eide.

Stort engasjement

Mange hadde forhåndsstemt før den store dagen og mange tok turen til valglokalene i de to kommunene mandag.

– Det har vært et stort engasjement på forhånd, og det er klart at det virker inn på valgdeltagelsen. Vi håper at våre politikere tar hensyn til hva folket sier, sier Marit Eide Dahl, leder i stemmestyret for Opphaug krets i Ørland.

Også de som fyller 16 år i valgåret fikk lov til å stemme ved dette valget.

Prosessen fram mot en rådgivende folkeavstemning har vært lang for de to kommunene, men i dag gikk innbyggere til valgurnene for å stemme nei - eller ja.

SE VIDEO: Ulike meninger om sammenslåing av Bjugn og Ørland.