NRK Meny
Normal

Berit (10) klippet håret kort i protest mot kjønnsroller

10 år gamle Berit Vormeland synes det er dumt at det finnes gutte- og jenteting. Hun vil ha slutt på denne tankegangen, og klippet derfor håret kort i protest.

Berit Vormeland

Berit Vormeland kom frem til at hvis noe skal forandre seg, måtte noen starte et sted.

Foto: Privat

– Det er dumt at det skal være sånn at det finnes gutte- og jenteting. Da føler man seg kanskje litt innestengt, og at man er tvunget til å gjøre noen ting og ikke kan gjøre andre ting, sier 10 år gamle Berit Vormeland.

Hun var lei av disse forskjellene og kom frem til at hvis noe skulle forandre seg, måtte noen starte et sted. Etter å ha tenkt seg lenge om valgte hun derfor å klippe av seg sine lange, lyse lokker.

– Det var litt sånn skal jeg gjøre det, skal jeg ikke gjøre det. Skal jeg, skal jeg ikke. Det var litt rart og forstyrrende.

Berit Vormeland

Berit hadde alltid håret i fletter da hun hadde langt hår, hvis ikke ble det flokete. Med kort hår slipper hun å tenke på floker.

Foto: Privat

– Mye mer praktisk

Nå har det gått noen uker siden hårklippen, og hun angrer ikke. For nå slipper hun floker og langvarig hårvask.

– Det føles mye bedre. Det er mye mer praktisk med kort hår. Jeg brukte å gå med fletter hele tiden, for hvis ikke ble håret flokete og det var ikke noe gøy.

Berit valgte å gi bort håret sitt, slik at det kunne bli en parykk til noen andre.

– Det er bedre at to har litt hår, enn at en hår mye hår og en annen ikke har noe.

Det fikk hun diplom for, som hun har hengt opp på veggen på rommet sitt.

Berit Vormeland

– Det er bedre at to har litt hår, enn at en hår mye hår og en annen ikke har noe, sier Berit som ga bort håret sitt, slik at det kunne bli til en parykk til noen andre.

Foto: Privat

– Det er fordi jeg er stolt av det, og hver gang jeg ser diplomet så tenker jeg på at jeg faktisk har gitt hår til noen som kanskje ikke har det.

– Hvis folk fortsetter å tenke sånn blir det tullete

Etter at hun klippet seg har hun fått mange gode tilbakemeldinger, og noen har til og med lyst til å klippe seg selv, forteller hun.

– Og så har jeg fått kommentarer om at jeg ser ut som en gutt. Det bryr jeg meg ikke så mye om, for jeg tenker bare at jeg ikke gjør det, for jenter kan også ha kort hår og gutter langt.

Det er ikke bare når det kommer til hår at Berit mener det er dumt med forskjeller mellom jenter og gutter. Hun mener det ikke burde være forskjeller på hva som er gutte- og jenteting.

– For når det er det, får man ikke lov å gjøre ting som er gutteting eller jenteting på en måte. Det kan bli kjedelig og hvis folk fortsetter å tenke sånn så blir det helt tullete.

  • Hør radioreportasjen med Berit her