Hopp til innhold

Forsker: – Dagens leker understreker at det finnes en gutteverden og en jenteverden

Kvinnemuseet i Kongsvinger har laget en ny utstilling om leker og kjønn gjennom tidene. – Leker har aldri vært så kjønnsdelt som nå, sier forsker.

En hest i tre

HESTER: Hester har gjennom tidene vært en populær leke både for gutter og jenter. - Vi trodde det var en typisk gutteleke, men lekene vi har fått inn viser at dette var en typisk leke for begge kjønn, sier Mona Holm på Kvinnemuseet. Denne trehesten skal være med i utstillingen 'Bare en lek..... om jenter gutter og leketøy', som åpner 31. mai i Kvinnemuseet i Kongsvinger.

Foto: Mona Holm / Kvinnemuseet

Jørgen Lorentzen jobber ved Universitet i Oslo. Han har forsket mye hvilke roller barn blir satt inn i.

– Hva som blir konsekvensene av at lekene er så kjønnsdelte og om det blir konsekvenser vet vi ikke nå. Det som er klart er at små barn får en forestilling om at det finnes en gutteverden og en jenteverden. Når man er barn er det viktig å ikke presse disse grensene, det kan skape reaksjoner fra både voksne og barn, gjennom mobbing, forbud eller fy fy, sier Lortentzen.

Utstilling om leker

Kvinnemuseet i Kongsvinger har tatt for seg utviklingen av leker og kjønn i en ny utstilling. Den 31. mai 2015 feirer Kvinnemuseet 20 år. På jubileumsdagen åpner det en ny utstilling "Bare en lek..... om jenter gutter og leketøy". De stiller ut både gamle og nye leker, og har fått låne mye fra publikum.

Båter laget i tre på 1950-tallet.

TREBÅTER: Disse båtene laget en far til sønnen sin. Den lille gutten som fikk disse av faren sin var født på 1950-tallet. Kvinnemuseet har lånt disse til utstillingen.

Foto: Mona Holm / Kvinnemuseet

– Vi har fått inn fantastisk mye fint. Noe har vi lånt og en del har vi også fått, både riktig gamle leker og litt nyere ting. Flere generasjoner vil nok kjenne igjen leker fra sin barndom på utstillingen, sier Mona Holm, som er leder ved Kvinnemuseet.

For eksempel har det kommet inn mange lekehester, både gyngehester og trehester.

– Det er tydelig at det har vært en unisex-leke opp gjennom tiden, selv om vi trodde det mer var en gutteleke da vi begynte med utstillingen.

Kjønnsbestemte leker

Holm sier at de med arbeidet med utstillingen har funnet ut at det alltid har vært gutteleker og jenteleker.

– Rolleleker har alltid var utbredt, der man hermer etter de voksenes verdem. Jentene hadde leker med dokker og kjøkkenting, mens gutta hadde geitdoning som det kunne kjøres tømmer med.

Blå avdeling med superhelter

I lekebutikker og klesbutikker er det ofte en blå avdeling med superhelter med muskler og skytevåpen og en rosa avdeling med kjoler, dokker og små ting. I følge Lorentzen men bare for noen år tilbake var ikke disse forskjellene så store.

– Tre, fire år gamle gutter synes det er spennende å kle seg ut som jenter, fordi jentene får mye positiv feedback på det. Når guttene gjør det får de en annen respons, både fra voksne og barn, forklarer han.