NRK Meny
Normal

Bebyggelsen ikke lenger i fare

FRØYA/TRONDHEIM (NRK): Det skal i morgentimene torsdag ikke være fare for noe av bebyggelsen på Frøya.

Brann på Frøya torsdag morgen

Bildet er fra torsdags morgen og viser situasjonen på Frøya. Det brenner fremdeles flere steder.

Foto: Helitrans

Innsatsleder på Frøya

Politiets innsatsleder på Frøya, Anlaug Oseid, kan bekrefte at flammene på den brannrammede øya avtar.

Foto: Joar Elgåen/NRK
Gunnar Arnekleiv, helikopterpilot

Like før klokken 07.00 torsdag morgen tok helikopterpilot Gunnar Arnekleiv av. Han skal gi direkterapporter om brannutviklinga fra lufta.

Foto: Joar Elgåen/NRK

– Politihelikopter er nå i luften for å rekognosere området. Etter klokken 8 vil flere helikoptre ta av for å fortsette slukningsarbeidet, da vil seks helikoptre være med i arbeidet, sier brannsjef Andreas Kvingedal.

Helikoptrene er veldig viktige, de har store mengder med vann og kan kjøre skytteltrafikk.

– Vi har forsøkt å holde brannen i natt, men vi kan ikke garantere noe som helst. Men vi prøver å få slukket den så fort som mulig når helikoptrene er i lufta. Akkurat nå trues ikke bebyggelsen, sier Kvingedal.

– De har hatt tøffe forhold. Det er kaldt, det blåser og de har holdt på lenge. Utstyret med slangene fryser, sier brannsjefen.

I ei pressemelding skriver politiet at ei hytte på Frøya står i brann.

Mindre flammer enn tidligere

I løpet av natta har vinden avtatt, og brannmannskapene har bedre kontroll over den store brannen som har herjet på Frøya siden onsdag formiddag.

– Vi var oppe med et politihelikopter mellom klokka 04.00 og 04.30 i dag tidlig, og de rapporterte at det var mindre flammer enn seint onsdag kveld. Det er godt nytt, sier politiets innsatsleder Anlaug Oseid til NRK.

Akkurat nå går frontene for lyngbrannen ned til Åredalsvatnet og videre til Langvatnet, og fra Mjøravatnet, rundt Ørnberget og ned mot Størhestvatnet.

– Så lenge vinden er såpass rolig har det nesten ikke vært bevegelse i den første fronten. I den andre er det moderat spredning sørover. Dette er heldigvis den fronten som går lengst unna bebyggelsen, sier Oseid.

Sender direkterapporter fra lufta

06.45 torsdag morgen gjør pilot i politihelikopteret på Frøya, Gunnar Arnekleiv, seg klar til å ta en sveip over den brannherjede øya.

– Nå skal vi prøve å få en ny oversikt over situasjonen, her er det lettere å se hvordan brannen forflytter seg, sier han til NRK.

Med varmesøkende kamera sender han direkte bilder til de som overvåker situasjonen nede på bakken.

– Dette er viktig slik at vi best kan vite hvor ressursene skal legges inn. Dette hjelper oss å følge røykutviklinga og eventuell videre evakuering av nye områder, sier Arnekleiv.

Lager branngater

Om lag 60 personer har i natt drevet slokking og laget branngater for å stoppe ilden som herjer i den tørre vegetasjonen på Frøya.

– De har gjort en fantastisk jobb. De slokker der de kan, og de sprøyter på vann som fryser til is. Det har vært vanskelig for brannvesenet å ha full oversikt over brannområdene i natt, og derfor var det viktig å bruke helikopter nå i morgentimene. Det har vært til stor hjelp, forteller Oseid.

Over 180 personer er evakuert fra sine hjem som følge av brannen. Når det lysner i 08-tida settes fire helikoptre inn i slokkingsarbeidet på Frøya.

Situasjonen for innbyggerne er bra

– Det er ikke snakk om ytterligere evakuering. I løpet av natta har brannmannskapene forsøkt å begrense brannen og nå er det brann på to fronter, og det er ikke noe som umiddelbart sier at det nærmer seg tettbebyggelsen.

Det sier fungerende ordfører Martin Nielsen på Frøya litt over kl. 6 torsdag morgen.

– Brannfrontene går nå vestover og nordvestover, og har en hastighet på 20 meter i timen sier Nielsen.

– Vi håper å få kontroll når helikoptrene er i lufta fra klokken åtte, men akkurat nå er det ikke fare for ytterligere evakuering, sier han.

Brannsjef om status på brannen

VIDEO: Dette er status på brannen på Frøya klokken 07.00.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.