Hopp til innhold

AUF brukte gratis pizza som lokkemat til medlemskap

AUF spanderte pizza og brus på ungdommene. Men det de unge ikke visste, var at de samtidig ble registrert som medlemmer. Nå håper AUF i Trøndelag de har ryddet opp i det som av mange blir kalt medlemsjuks.

Emilie Græsli

RYDDEJOBB: AUF i Trøndelag har stor påvirkningskraft i Ap pga. høye medlemstall. Nå håper de å ha dokumentert at medlemstallene er reelle. Her nyvalgt AUF-leder i Trøndelag, Emilie Græsli.

Foto: Sandra Skillingsås

En pizzabil kjører opp på parkeringsplassen foran Steinkjer videregående skole. Blant ungdommene sprer det seg raskt at AUF deler ut gratis pizza og brus til de som er mot fraværsgrensa.

For mange av elevene fristet det å bytte ut matpakken med påspandert lunsj denne dagen.

– Ingen vil jo ha fraværsgrensa, og alle ville jo ha gratis pizza og brus, fortalte en av elevene til NRK.

Som så mange andre stilte hun seg opp ved pizzabilen. Fortalte at hun var imot fraværsgrensa. Viste fram QR-koden på mobiltelefonen og fikk en pizza hun kunne dele med en venninne.

– Det var veldig viktig at vi viste fram QR-koden, sier jenta, som vil være anonym.

Dette er bare en av mange historier som verserer om påstått medlemsjuks i Trøndelag AUF.

Dokumenterte uheldig verving i hemmelig rapport

Trøndelag Ap la i mars fram en hemmelig rapport som omhandler medlemsvervingen i ungdomspartiet i fylket.

Leder i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol, varslet oppvask. Blant annet skulle det ryddes opp i praksisen med 10-kronersmedlemskap.

Til VG fortalte ungdommer i Trøndelag om hvordan de ble AUF-medlemmer uten at de visste om det. Flere trodde for eksempel at de skrev under mot fraværsgrensa, uten å vite at de ble medlemmer. Moderpartiet, Trøndelag Ap, krevde oppvask, og nå sier AUF i Trøndelag at de har ryddet opp.

Jan Thore Martinsen og Ingvild Kjerkol

LA FRAM RAPPORT: Fylkesleder Ingvild Kjerkol i Trøndelag Ap og fylkessekretær Jan Thore Martinsen under styremøtet i mars, som fant sted på Værnes.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Brukte påsken til å ringe rundt

Etter at moderpartiet i mars la fram sin rapport om påstått medlemsjuks, har AUF i Trøndelag brukt tiden effektivt.

– Vi har tatt de påstandene som har kommet på alvor, og foretatt en grundig undersøkelse for å fakta på bordet, sier nyvalgt leder i AUF i Trøndelag, Emilie Græsli.

Hun er en av dem som sjøl brukte påskefridagene til å ringe rundt til mange av de 1400 AUF-medlemmene i Trøndelag.

– Vi har kontrollert over tusen digitale betalinger av medlemskontingenten gjennomført via faktura, BankID eller Vipps, sier Græsli.

De medlemmene AUF ikke har kunnet få bekreftet betalingen til via en sporbar digital transaksjon, har de ringt og snakket med.

– Av våre 1400 medlemmer har vi færre enn tretti igjen å få snakket med. Det er kun sju medlemmer vi ikke kan verifisere betalingen til, og disse er nå fjernet fra vårt medlemsregister, sier AUF-lederen i Trøndelag.

Starter kursprogram sammen med AUF sentralt

Græsli beklager at det kan ha skjedd feil og misforståelser i forbindelse med enkeltsaker.

– Dette har derimot vært den mest omfattende gjennomgangen gjort noen gang, og den bekrefter at dette har kun vært snakk om enkelttilfeller.

I tillegg har AUF i Trøndelag som en del av denne gjennomgangen besluttet å utvikle et kursprogram om verving i samarbeid med AUFs hovedkontor.

– Nå har vi ryddet unna tvil om vårt medlemstall, og da kan både AUF og Ap forhåpentligvis konsentrere seg om valget i september, og arbeidet med å vinne velgernes tillit, sier AUF-lederen i Trøndelag.

Siste fra Trøndelag