NRK Meny
Normal

Asylmottak gir sjokkregning for Meråker

Asylstrømmen til Meråker kan gi ei sjokkregning på mellom seks og åtte millioner kroner for Meråker kommune. Nå må kommunen trolig sette opp et nytt skolebygg.

Nytt akuttmottak i Meråker

I Meråker åpner det to asylmottak som skal ta imot rundt 250 asylsøkere i den nærmeste framtida.

Foto: Kjartan Trana/NRK

I Meråker kommer det to nye asylmottak, og kommunen med rundt 2500 innbyggere får plutselig rundt 250 asylsøkere. Det gir kommunen store utfordringer, spesielt i skolesektoren, skriver Trønder-Avisa .

Kari Anita Furunes

Kari Anita Furunes er ordfører i Meråker kommune.

Foto: Jøte Toftaker

De første asylsøkerne kommer til Meråker allerede i neste uke, og med en befolkningsøkning på rundt ti prosent er det mer enn kommunen klarer å håndtere på kort tid.

– Det er ingen tvil om at dette vil ramme tjenestetilbudet til våre innbyggere. Det blir lengre helsekøer og dårligere kommuneøkonomi, sier ordfører Kari Anita Furunes til Trønder-Avisa.

Spesielt vanskelig

Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) er bekymret for utviklingen i Meråker, som de betegner som veldig spesiell.

– Jeg har ikke hørt om en lignende sak der en asylkommune må sette opp et nytt skolebygg for å gi asylsøkerne opplæring. Det er ingen vanlig situasjon i Norge, sier områdedirektør i KS, Helge Eide, til NRK.

Helge Eide

Helge Eide er områdedirektør i KS.

Foto: Johnny Syversen

De største utfordringene til kommuner som tar imot asylsøkere er knyttet til nettopp helse og utdanning.

– Som regel har de mindre kommunene ledige lokaler, men de mangler lærer. I Meråker er jo situasjonen den at de må få på plass et nytt skolebygg, sier Eide.

UDI Midt-Norge har hele tiden hevdet at det er viktig at integreringen av asylsøkerne ikke skal ramme innbyggerne, men i Meråker mener kommuneledelsen at det er nettopp det som nå skjer.

Fullfinansiering

– Derfor jobber vi ekstra hardt for at kommuner som tar imot asylsøkere og flyktninger får fullfinansiert dette fra staten. Nå er vertskommunetilskuddet økt med 20 prosent i år, og det er bra. Men i Meråker er dette for lite, sier Helge Eide i KS.

Tirsdag i neste uke reiser ledelsen i Meråker til Oslo for å møte Justisdepartementet. Der vil de be om mer støtte.

– Vi har ikke råd til dette, og vi trenger hjelp, sier ordfører Kari Anita Furunes til Trønder-Avisa.

Plakat ved nytt akuttmottak i Meråker

I fjor høst var det sterk motstand mot å opprette et akuttmottak i Meråker.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25