Hopp til innhold

Anklager PostNord for sosial dumping

El og It-forbundet anklager selskapet PostNord for å ha brukt underbetalte finske elektrikere som bygde utdaterte installasjoner i nybygg til 170 millioner i Trondheim.

Eystein Garberg

Eystein Garberg er leder i El og It-forbundet i Trøndelag.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Ifølge fagforbundet har de finske arbeiderne fått betalt langt under norsk tarifflønn.

Kommunikasjonsdirektør i PostNord, Ole. A. Hagen, skriver til NRK at det ikke er korrekt at alle sikringsskap må skiftes og at bygget ikke holder norske standarder.

– Vi kan dokumentere at vi har fulgt norske lover og forskrifter, sier han.

Han sier at PostNord tar sterk avstand fra sosial dumping, og at han har stilt krav til at deres samarbeidspartnere og underleverandører minimum skal ha norsk tarifflønn i forbindelse med tilbudsgrunnlag, kontraktinngåelse og i oppfølging av HMS-arbeid.

– Etter det vi erfarer har elektrikere en lønn på 220-230 kr/time, i tillegg har de et tillegg på ca. 8 euro/time, for å være over 15km hjemmefra. De har også ytterligere betingelser som gratis losji og reiser hjem, sier Hagen.

– 170 kroner timen

– Arbeiderne skal ha hatt ei lønn på 170 kroner timen, og det er langt under minstesatsen på 202 kroner. En vanlig elektriker i Trøndelag har ei timelønn på rundt 250 kroner, sier Eystein Garberg som er leder i El og It-fotbundet i Trøndelag.

Akkurat nå bygges den nye logistikkterminalen til PostNord til 170 millioner kroner på Torgård utenfor Trondheim. Men kvaliteten på det elektriske arbeidet har ikke vært bra.

– En tidligere elektriker var innom bygget og tipset oss om det han mente var galt. Nå må alle sikringsskapene i bygget gjøres om, sier Garberg.

Utførte tilsyn

Dette ble sjekket av Trønderenergi installatører som representerer det lokale el-tilsynet. Informasjonsdirektør Bengt Eidem sier at de fant brudd på gjeldende lovverk i det nye bygget.

– Det er utført et tilsyn og her er det avdekket uregelmessigheter i arbeidet som er gjort på det elektriske anlegget knyttet til sikring og vern, bekrefter Eidem overfor NRK.

Ikke fornøyd

John Kenneth Selven

John Kenneth Selven sier PostNord skal undersøke påstandene om sosial dumping.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Regiondirektør i PostNord, John Kenneth Selven, er heller ikke fornøyd med disse funnene som nå skal være utbedret.

– Vi satser 170 millioner kroner på det nye logistikksenteret i Midt-Norge, og vi har leid inn rådgivere for å hjelpe oss med dette. Vi har brukt Rambøll, og de fant det samme som el-tilsynet. Men dette er nå ordnet, sier Selven til NRK.

John Kenneth Selven skal nå undersøke påstandene om at de finske arbeiderne på bygget har fått mindre betalt enn norsk tarifflønn.

– Hvis dette er riktig, er det sosial dumping, og det er en veldig alvorlig påstand. Vi har lagt vekt på dette i prosessen rundt anbud, kontraktinngåelse og med en vernerunde. Hvis det likevel stemmer, må vi ta det opp med entreprenøren, og da kan det være et brudd på kontrakten, sier John Kenneth Selven i PostNord.

– Vanskelig konkurranse

Arbeidstilsynet har nå sjekket arbeidsforholdene, men får først endelig konklusjon i neste uke. El og It-forbundet mener forholdene gjør det vanskelig for seriøse norske selskaper å konkurrere mot disse firmaene.

– Dette gjør det veldig vanskelig for den seriøse delen av bransjen når de må konkurrere mot slike firma. De opererer med lavere lønn og jobber lange dager uten overtidsbetaling, hevder Eystein Garberg.