NRK Meny
Normal

Aktor: – Bør dømmes til 13 års fengsel for drapet på Vibeche

​ – Ekssamboeren til drapstiltalte har ingenting å vinne på å forklare seg falskt. Han er allerede dømt for drapet, og har ikke annet motiv enn at han mener det er riktig at alle skyldige blir dømt, sa aktor i sin prosedyre onsdag.

Bjørn Kristian Soknes

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes sa i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett onsdag at den tiltalte kvinnen bør dømmes til 13 års fengsel.

Foto: Geir Wennberg

I rettssaken etter Vibechedrapet krever aktor 13 års fengsel for den tiltalte 36 år gamle kvinnen. Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes sa i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett onsdag at tiltalte bør frifinnes for punkt 2 i tiltalen om likskjending,

– Det er ikke bevist at det var hun som skar en finger av Vibeche, mener aktor.

Nekter straffskyld

Tiltalte nekter for å ha drept Falck Danielsen i januar i fjor.

Ekssamboeren til tiltalte er allerede dømt til 13 års fengsel for drapet.

Han dro den nå tiltalte kvinnen inn i saken i ankesaken sin i lagmannsretten i juni.

Der sa han at det var hun som drepte Vibeche med øks på soverommet i Kjøpmannsgata i Trondheim.

T-skjorte med blodflekker.

Aktor mente blodsprut av mange små bloddråper på tiltaltes T-skjorte viser at hun sto svært nær da Vibeche Danielsen ble drept.

– Dette er en ny sak

Forsvarer Thomas Øiseth

Forsvarer Thomas Øiseth i retten i Trondheim i dag.

Foto: Kari Sørbø/NRK

Forsvarer til tiltalte, Thomas Øiseth, sier i sin prosedyre at selv om drapssaken er behandlet med andre tiltalte tidligere, så poengterer han at dette er en ny sak med en ny tiltalt.

Og han sier videre at det er det som har kommet fram i denne saken som skal legges til grunn.

– Er det forsvarlig av retten å utelukke det tiltalte selv har forklart om hva som skjedde, spurte Øiseth.

Han minnet også om at saken mot den tidligere siktede 36 år gamle kvinnen ble henlagt av Riksadvokaten.

Først da hennes ekssamboer endret forklaring i sin ankesak i juni, ble hun igjen tiltalt for drap.

Sterke tekniske bevis, mener aktor

Vitnemålet til ekssamboeren og resultatet av tekniske undersøkelser på åstedet er aktoratets viktigste bevis mot den tiltalte kvinnen.

I retten har det kommet fram at tiltalte hadde på seg en T-skjorte som ble funnet etter drapet.

På skjorta er det påvist mange svært små blodsprutflekker som Kriposteknikere mener må bety at tiltalte stod svært nær mens drapet pågikk. Dette har også ekssamboeren bekreftet. Den drapstiltalte kvinnen har sagt i retten at hun ikke merket at det var flekker på T-skjorta. Den ble funnet hjemme hos henne etter drapet.

Blodspor motbeviser tiltaltes forklaring.

Tiltalte har forklart at hun var på soverommet, men ikke deltok i drapet. Den forklaringen kom under rekonstruksjonen av drapet i september. Før rekonstruksjonen har hun sagt at hun var på badet mens samboeren alene drepte Vibeche.

Handikap ikke til hinder for å drepe, mener aktor

Den 26 år gamle kvinnen er funksjonshemmet og har rullestol. Men hun kan bevege seg uten krykker. Etter drapet vasket hun og samboeren leiligheten, uten at hun brukte krykker.

Etter drapet ble liket fraktet til Nidelva og dumpet i elva. Dette har både kvinnen og ekssamboeren vedgått å ha gjort.

Aktor mener dette, og det tiltalte har forklart og vist i rekonstruksjonen, viser at hun er i stand til å bevege seg bra uten krykker.

Øksa brukt i Vibeche-drapet

Denne øksa ble slått gjentatt ganger mot offerets hals og hode.

Foto: Politiet

Uklart motiv

Hva som var motivet for drapet på Vibeche er derimot mer uklart, mener aktor. Han viste til at tiltalte har skrevet og snakket om avdøde i nedsettende tone.

– Vi får kanskje aldri vite hva som egentlig skjedde mellom de to, men det betyr ikke noe når retten skal avgjøre skyldspørsmålet, sa Soknes.

Krever 100.000 kroner for tort og svie

Den nærmeste familien til Falck Danielsen, mor og et voksent og et mindreårig barn, fikk tilkjent erstatning da den første drapssaken var oppe i retten for snart ett år siden.

Det betyr at de etterlatte ikke kan få ny, standard oppreisningserstatning når enda en person blir dømt for samme drap.

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad krever derfor en erstatning for tort og svie på 100.000 kroner til hver av de tre, siden det er liten rettspraksis på dette.

Bistandsadvokat Sol Elden ba om oppreisningsertstaning på 50.000 kroner for sin klient, samboeren til den avdøde, foruten inntil 15.000 kroner for økonomisk tap.

Vibeche Falck Danielsen

20. januar 2014 ble en død person funnet i Nidelva i Trondheim. Dagen etter bekreftet politiet at det var den savnede Vibeche Sofie Falck Danielsen som var funnet.

Foto: Henrik Sundgård/Privat