Hopp til innhold

Vil elektrifisere nye plattformer: – Det må ikke gjøres

Det ble bråk da det ble kjent at gassanlegget på Melkøya skulle elektrifiseres. Nå kan det blåse opp en ny storm rundt nye anlegg.

Draugen-plattforma

OLJE OG GASS OPP AV SJØEN: Det produseres olje og gass for fullt på plattformen Draugen utenfor Trøndelagskysten. Denne plattformen er en av to som nå kan få strøm fra land, til drift.

Foto: Heine Schjølberg

Jeg vil ikke bare advare, jeg vil si at det må ikke gjøres.

Den nye fylkesordføreren i Trøndelag, Tomas Iver Hallem (Sp), er klar i tale når han snakker om den planlagte elektrifiseringa av oljeplattformer utenfor Midt- Norge.

Oljeselskapene OKEA og Equinor er to av selskapene som ønsker å ta kraft fra land til å drive oljeplattformene.

Planen er å bygge en 142 kilometer lang sjøkabel fra Fosen i Trøndelag ut til anleggene Draugen og Njord på Haltenbanken.

Det er på mange måter vårt Melkøya. Jeg forventer at det blir gjort vedtak som er til gunst for Trøndelag, sier Hallem.

Njord i Norskehavet

Plattformen Njord.

Trenger strømmen selv

Hallem viser til at en tilkobling av oljeplattformer til kraftnettet i Midt- Norge vil gjøre landsdelen til et underskuddsområde på strøm.

Dette vil berøre både Trøndelag, Møre og Romsdal og deler av Vestland.

Norge er delt inn i fem strømregioner.

Det vil få konsekvenser for trønderne gjennom høyere kraftpris og gjennom mindre kraft til å omstille det trønderske samfunnet, sier Hallem.

Les også Ønsker stans i elektrifisering av to oljeplattformer

Njord-feltet i Norskehavet

Mengden strøm som er planlagt og reservert ut til plattformene er 0,7 TWh i året.

Dette tilsvarer strømforbruket til rundt 44 000 husstander pr. år.

Fylkesordføreren mener det blir feil å prioritere oljebransjen til havs, når det er kø for å knyttes til strømnettet i regionen.

– Vi har andre ting å bruke den rene krafta på i Trøndelag med å omstille det trønderske næringslivet og samfunnslivet, enn å sende den ut til oljeplattformene i Norskehavet og Haltenområdet, sier han.

Thomas Iver Hallem, fylkesordfører Trøndelag

Fylkesordfører i Trøndelag, Tomas Iver Hallem (Sp), fraråder staten på det sterkeste å gi tillatelse til å ta kraft fra strømnettet på land til elektrifisering av plattformer utenfor Midt-Norge.

Foto: Morten Andersen

Departementet i innspurt

Okea har allerede inngått en intensjonsavtale med Aker Solutions om det praktiske arbeidet med elektrifiseringen.

Olje- og energidepartementet er helt i sluttbehandlingen av søknaden.

Departementet har saken til sluttbehandling og vedtak vil bli fattet når den er ferdigbehandlet.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Fanny Elisabeth Østfoss Løvholm i Olje- og energidepartementet.

Oljeselskapet OKEA ønsker ikke å være en del av debatten rundt elektrifisering, men sier de har søkt om tilknytning til land for å redusere klimagassutslipp fra Draugen. Plana er å ta kraft fra land fra 2026.

I dag får oljeanleggene strøm fra egne gassturbiner.

Svein Liknes, adm. dir i Okea

Administrerende direktør i det trønderske oljeselskapet Okea, Svein J. Liknes sier de forholder seg til de rammene som er satt av myndighetene.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

De viser til at de har levert en søknad om elektrifisering og at det er deres jobb for å møte myndighetenes mål og ambisjoner om klimareduksjon.

– Så er det andre som må bestemme seg hva midlene er for å faktisk å få til disse ambisjonene. Og så er det vi som skal gjøre det vi kan innenfor de rammene som er satt, sier administrerende direktør i OKEA, Svein J. Liknes.

En tilknytning på vilkår

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), har tidligere sagt til NRK at et mulig alternativ i denne saken kan være å gi konsesjon om tilknytning til strømnettet på visse vilkår.

Slike vilkår kan blant annet være at strømmen ut til plattformene stanses når det er stort behov for kraft på land.

– Da er det sånn at hvis det kommer mot en anstrengt situasjon, må alle som har tilknytning på vilkår kanskje kutte ut sin virksomhet i noe tid – nettopp for å ivareta det, sa Aasland til NRK i februar.

Mulig sjøkabel fra Roan til Draugen i Norskehavet

Det er planlagt en 142 kilometer lang sjøkabel fra Fosen i Trøndelag ut til Haltenbanken og plattformene Draugen og Njord.

Foto: Lars Bartnes/NRK

Aasland har vist til at både Tensio og Statnett har gjort en vurdering av kraftsituasjonen i Midt-Norge, og at en tilkobling av oljefeltene til strømnettet i Trøndelag er mulig.

Ferske tall fra Statnett viser at 450 bedrifter over hele landet står i kø for å bli knyttet til strømnettet og få kraft. Bare i Trøndelag gjelder det i underkant av 80 bedrifter.

Les også 450 bedrifter står i strømkø: – En stor utfordring for hele det norske samfunnet

Bengt Eidem Tensio

– Status er at vi venter fremdeles på godkjenning av de planene og prosjektet vi har lansert, sier Liknes i OKEA.

I rapporten «Kraft fra land til norsk sokkel» fra 2020 var det totalt 16 felt som enten har kraft fra land eller hvor det da var vedtatt kraft fra land 4 – Felt og innretninger med kraft fra land – Oljedirektoratet (npd.no).

I ettertid er det vedtatt kraft fra land til flere felt, deriblant Snøhvit og Yggdrasil.

Mener det er hastverksarbeid

Fylkesordføreren mener hele prosjektet bærer preg av hastverk, og at i stedet for å bruke kraft fra land, burde man se på havvind og karbonlagring ute på plattformene for å gjøre noe med utslippene fra oljebransjen.

Er det hastverk?

Ja, definitivt. Det jeg frykter hvis det nå gis tillatelse til å ta kraft på land er at det blir ei sovepute for operatørene, og at staten velger ei lettvint løsning, sier Hallem.

Storheia ved trafo-stasjon og kraftnett

Tilkoblingen er planlagt fra Fosen hvor de omstridte vindkraftverkene Storheia og Roan ligger. Dette er Storheia ved trafostasjon og kraftnett. Sjøkabelen skal gå ut fra Roan og videre ut i Norskehavet.

Foto: Tariq Alisubh

Regjeringen har lansert en stor satsing på havvind i Norge hvor 20 områder er plukket ut til å undersøkes nærmere for om de kan passer for en utbygging.

To av disse områdene ligger utenfor Midt-Norge; Nordvest B og Nordvest C er ganske nært inntil Draugen og Njord.

Liknes i OKEA sier at dette ikke endrer planene for Draugen.

– Det er et annet segment som vi har valgt å ikke gå inn i. Hvis vi skal engasjere oss i vindmøller eller vindturbiner så vil det være for å skaffe oss elektrisitet og energi til våre plattformer for å drifte de med mindre utslipp, sier han.

Han mener at det å kunne ta kraft fra havvind ligger fram i tid. OKEA forholder seg til realitetene som er i dag.

Les også Mener oljebransjen bør være med og betale for havvind

Statoils / Equinors vindpark utenfor Great Yarmouth i Storbritannia