Hopp til innhold

Advarer mot å bestille medisin mot lavt stoffskifte på nett

Pasienter bestiller stoffskifte-medisin på nett i utlandet når fastleger sier nei til å skrive ut resept. Stoffskifteforbundet får mange telefoner fra folk som er fortvilet fordi de ikke får resept på medisinen Thyroid, som finnes på norske apotek.

Thyroid

Mange pasienter opplever at de må slåss for å få resept fra fastlegen på Thyroid. Andre har valgt å bestille medisinen selv på nett.

Foto: Rita Kleven/NRK

Generalsekretær i Stoffskifteforbundet, Eddy Kjær, sier at de ser at mange har blitt bedre med det naturlige stoffskiftehormonet Thyroid.

Noen fastleger og spesialister på sykehusene er skeptiske til å skrive ut resept på Thyroid, mens andre skriver ut resept på denne medisinen.

Nasjonale helsemyndigheter anbefaler ennå ikke Thyroid fordi det ikke er forsket nok på virkningen av medisinen.

Mange har blitt klar over Thyroid på nettet og gjennom Facebook-grupper for stoffskiftepasienter.

I fjor var det sterk vekst i bruken av Thyroid og 3400 fikk medisinen på resept. Det er dobbelt så mange som året før, viser tall fra Reseptregistret.

Standard medisin som gis er Levaxin som ble brukt av 200.000 pasienter i fjor.

Olve Sem, Karin Elstad og Kristin Julnes

De har fått Thyroid fra legen. Olve Sem og Karin Elstad sier de endelig har fått tilbake formen etter flere tiår med lavt stoffskifte. Fra høyre Kristin Julnes er ikke lenger sykmeldt og tilbake i full jobb etter at hun begynte med medisinen.

Foto: Rita Kleven/NRK

Skaffer medisin på nett

Generalsekretær i Stoffskifteforbundet, Eddy Kjær, sier de får svært mange telefoner fra pasienter som ikke får tak i Thyroid.

– De er veldig fortvilet. De vet det finnes en medisin som finnes på norske apotek og som de tidvis ikke får utskrevet av leger. Vi ser at mange har blitt bedre med bruk av Thyroid, sier han.

Han forteller om pasienter som selv bestiller medisinen på nett i utlandet.

– Det som er litt skummelt er om pasienter selv tipser hverandre om dosering i stedet for å få kvalifiserte råd fra leger. Vi hører om at medisinen bestilles på nett i utlandet og folk må drive egendosering i stedet for å få medisinen under forsvarlige veiledning fra sin lege, forteller han.

Eddy Kjær, generalsekretær i Stoffskifteforbundet

Generalsekretæren i Stoffskifteforbundet, Eddy Kjær, sier de får mange telefoner fra pasienter som ikke klarer å få tak i medisin fordi fastleger ikke vil skrive ut resept. Han advarer mot å bestille medisin på nett.

Foto: Stoffskifteforbundet

Haster med forskning

Professor ved HUNT og spesialist på stoffskiftesykdommer på St. Olavs Hospital, Bjørn Olav Åsvold, mener det må forskes mer. Han sier at det trengs en studie der Thyroid sammenlignes med dagens medisin for stoffskiftepasienter, Levaxin:

– Det er en gruppe pasienter som fortsatt har plager. Dette er en grunn til at vi må forske mer for å se om det finnes andre typer behandling for stoffskiftesykdom.

Bjørn Olav Åsvold

Professor ved HUNT og spesialist på stoffskiftesykdommer på St. Olavs Hospital, Bjørn Olav Åsvold, sier det er nødvendig å forske mer for å se om det finnes behandling for dem som ikke får hjelp med standard medisin.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Åsvold sier at Thyroid ikke er en medisin han anbefaler til sine pasienter i dag.

– Dersom det kan forekomme hjerteflimmer eller beinskjørhet er det viktig å unngå. Vi trenger mer kunnskap fra gode studier for å kunne anbefale behandlingen.

Storm på Facebook

På Facebook har det vært stort engasjement om saken de siste dagene.

– Vi er en stor gruppe som bruker medisinen Thyroid og det har vært storm på Facebook-gruppene våre, forteller Kristin Julnes. Hun var sykmeldt, men kom tilbake i full jobb etter at hun begynte med denne medisinen. Hun sier at hun fikk formen og overskuddet tilbake. Det samme sier Olve Sem og Karin Elstad som viser medisinen de har fått fra sine leger.

Stoffskifteforbundet mener det haster med å få på plass mer forskning.

– Det er en stor mengde mennesker som er ekskludert fra arbeidslivet og fra hverdagslivet. De vil gjerne tilbake og det er kostbart for samfunnet og for den enkelte, sier generalsekretær Eddy Kjær.

Kristin Julnes

Kristin Julnes er tilbake i jobb ved trafikkstasjonen på Statens vegvesen i Steinkjer. Standard medisin virket ikke godt nok, og hun sier at hun kom i form da hun begynte med Thyroid.

Foto: Rita Kleven/NRK