Det er ikke ofte man blir anbefalt å spise seine måltider om ønsket er å gå ned i vekt.
Men få studier skal ha undersøkt hvorfor det er slik.
Nå har forskere fra USA sett nærmere på saken. Og de har hatt fokus på hvordan dette påvirker kaloriforbrenning, sultfølelse og endringer i fettvev.
I en ny studie, publisert i Cell Metabolism, skriver de at det er av betydning for energiforbruket vårt når på døgnet vi spiser.
De fant også at dette påvirker appetitten vår, samt måten kroppen vår lagrer fett på.
Fire timer utgjorde en forskjell
– Målet med denne studien var å få testet de mekanismene som kan forklare hvorfor sene måltider øker risikoen for fedme.
Det sier forfatter av den nye studien, Frank Scheer, i en pressemelding. Medforfatter Nina Vujovic sier de stilte seg følgende spørsmål i forkant av undersøkelsen:
Har tiden på døgnet vi spiser noe å si, dersom alt annet vi foretar oss er konsekvent?
– Vi fant ut at det å spise fire timer senere utgjør en betydelig forskjell. Både for sultnivået vårt, måten vi forbrenner kalorier på og måten kroppen vår lagrer fett på.
Biopsier og blodprøver
I studien deltok 16 pasienter med høy BMI. Det vil si folk med overvekt eller fedme. Hver deltaker fullførte to ulike eksperiment.
Pasientene fulgte en nøye planlagt kostholdsplan. I den ene runden var måltidene lagt til normale tider på døgnet. I den andre runden ble de samme måltidene inntatt fire timer seinere.
I perioden før studien startet, ble det innført like rutiner på mat og søvn blant deltagerne.
Undervegs i forsøkene måtte de gå gjennom en rekke undersøkelser. Forskerne målte både temperatur og sultfølelse. Det ble tatt blodprøver og målt energiforbruk.
For å finne ut hvordan og hvor mye fett pasientene lagret, ble det utført biopsier.
Resultatene viste blant annet at mat om kvelden hadde en effekt på flere hormoner i kroppen som regulerer sult. Den seine spisingen førte altså til at man hadde lyst på enda mer.
Spesielt ble nivåene av hormonet leptin, som signaliserer metthet, redusert, skriver forskerne.
Mange fikk lyst på salt mat
Seine måltider førte også til at deltagerne brente kalorier i et mer langsomt tempo. Og de skal ha fått mer lyst på kjøtt og salt mat. Saltsuget økte med hele 80 prosent.
Forfatterne skriver at studien var et kontrollert eksperiment i forsøk på å finne svar. De påpeker at den har sine begrensninger:
Antallet pasienter som deltok kan være et problem. I tillegg er tidsperspektivet knapt.
Pasientene kunne heller ikke spise mat når de ønsket, slik de gjør i det daglige liv.
Derfor er det vanskelig å vite hvor mye tiden på døgnet har å si for den totale mengden av kalorier vi spiser i løpet av en dag, mener forskerne.
Nå ønsker de å videreføre arbeidet for å finne enda flere og bedre svar. De mener likevel at funnene bør tas på alvor:
– Vi må i det minste vurdere hvordan atferd og andre miljøvariabler kan påvirke biologien som ligger til grunn for fedme, sier Frank Scheer ved Brigham and Woman's Hospital.