NRK Meny
Normal

– Vet ikke om beistet inni meg glefser til igjen

Hvert eneste år får 31.000 nordmenn kreft og stadig flere av oss blir uhelbredelig kreftsyke. Petter Spolen har levd med kreften i seks år.

Bruker sykdommen positivt

Petter Spolen lever mer i det han omtaler som mulighetenes verden, enn før han ble syk. De neste ukene stiller han som bøssebærer for Kreftforeningen.

Foto: Skyllingstad/ Pessel-Kleiven / NRK

– Jeg har et beist inni meg som jeg ikke vet om vil glefse til igjen, eller når den eventuelt gjør det, forteller Petter Spolen fra Steinkjer.

Det er seks år siden han oppsøkte lege. Smerter i brystet og store problemer med å svelge var symptomene. Kreft i bukspyttkjertelen med spredning til lever og milt var fasiten.

– Da fikk jeg beskjed om å dra hjem for å samle familien og si det som må sies, og gjøre det som må gjøres, i påvente av videre behandling. Det handlet om livsforlengelse, det var ikke mulighet for at jeg kan bli frisk, forklarer Spolen.

Lever med uhelbredelig kreft.

31.000 nordmenn får kreft årlig, og stadig flere blir uhelbredelig syke, som Petter Spolen.

Foto: Skyllingstad/ Pessel-Kleiven / NRK

Bruker kreften til noe positivt

Spolen lever egentlig mot alle odds, men velger å bruke sin situasjon på en positiv måte.

– Jeg lever litt mer i mulighetenes verden, det er jo mye mer morsomt! Husker jeg sa til kona mi, om vi ikke skulle bruke dette negative til noe positivt? Og kan vi være til hjelp for et menneske eller to i løpet av den tida jeg har igjen, så har det ikke vært helt bortkastet, sier han.

Beinhard cellekur

Spolen har vært gjennom en beinhard cellekur. Han går ikke på medisiner nå, men har blant annet blitt glemsk, fått øresus og skjelver mye.

– Jeg betrakter meg som frisk, og velger å forholde meg som en frisk person. Men, det er kontroll hver fjerde måned, og det minner meg jo på at her er det er noe som ikke er helt bra.

Han vært innom mange tanker rundt egen skjebne mens han har vært syk.

– Barna mine, tre gutter, tenk om jeg ikke skulle få se de vokse opp. Skulle ikke få oppleve å bli bestefar, eller få oppleve at kona ligger på armen min når jeg er 80 år.

Krafttak mot kreft

– Må jo ut å gå en tur, det er jo det som er gøy, sier Spolen.

Sammen med 20.000 andre bøssebærere skal han i løpet av de to kommende ukene samle inn penger til kreftforeningens aksjon, Krafttak mot kreft. Det er omtrent like mange som antall nordmenn som hver dag lever med uhelbredelig kreft.

Anne Lise Ryel, som er generalsekretær i Kreftforeningen, håper på en innbringende aksjon.

Håper på 40 millioner.

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, håper på 40 millioner innsamlede kroner i årets Krafttak mot kreft.

Foto: Skyllingstad/ Pessel-Kleiven

– Vi håper vi får inn 40 millioner kroner. Da kan vi sette inn mye penger i forskning for å finne bedre behandling som kan gjøre deg frisk av kreften, og behandling som kan gi bedre livskvalitet for de som lever med kreft, sier hun.