Hopp til innhold

– Uklokt med alpinanlegg ved Gråkallen

Planene om et alpinanlegg ved Trondheims signaturfjell Gråkallen kan velte på grunn av klimaendringene. Årets snøfattige vinter har satt håndbrekket på hos motstanderne av anlegget.

I farta - i Gråkallen

Det spøker for et nytt alpinanlegg i Trondheim etter årets snøfattige vinter, mener kommunalråd Geirmund Lykke. Han får ikke gehør hos skiklubben som planlegger anlegget.

Foto: Anders Bjørgan

Geirmund Lykke, KrF

Geirmund Lykke mener det ikke blir nok snø i fremtiden til å rettferdiggjøre et nytt alpinanlegg.

Foto: Morten Andersen / NRK

Milde vintre i fremtiden taler imot å bygge et nytt alpinanlegg i Bymarka i Trondheim, mener Krfs kommunalråd Geirmund Lykke. Han mener mangel på snø vil hindre anlegget i å være drivverdig og at innbyggerne blir sittende igjen med regningen.

– Allerede i år ser vi at været er i endring. Da vil det være all for stor risiko knyttet til å et så kostnadskrevende anlegg, sier kommunalråd Geirmund Lykke til NRK.

Berges av kunstsnø

Trondhjems Skiklub er én av fire initiativtagere bak planene om et alpinanlegg ved Gråkallen. Daglig leder Gry Haug Binde, er uenig i at årets vinter beviser at planene ikke er drivverdige.

– Vi har skiløype i Henriksåsen som vi har i drift i hele vinter på natursnø. Hadde vi hatt et kunstsnøanlegg i Gråkallen Vinterpark, kunne vi ha utnyttet det videre ut i marka, sier Haug Binde.

Alpinanlegget er planlagt slik at det kan ha høy aktivitet også ved vintre som i år, mener skiklubben.

– Vi har prosjektert med et kunstsnøanlegg og gjør til at man kan ha åpent selv på vintre med lite snø. Vi har normalt 15 000 barn innom Gråkallen skileik hver vinter. Skileiken måtte vi stenge i år på grunn av snømangel, men med snøkanoner kunne også den vært åpen, mener Haug Binde.

– Krever for mye

Gry Haug Binde

Gray Haug Binde jobber for å få til vinterparken i Gråkallen.

Foto: Bjorn Christiansen

Fullt utbygd vil et alpinanlegg ved Gråkallen koste mellom 65 og 70 millioner kroner, ifølge initiativtagerne. Det inkluderer seksseters stolheis, snøkanoner og flere løyper.

Naturvernforbundet har tidligere trukket kostnadsrammene i tvil, og er fortsatt klar på at de ikke liker forslaget om alpinanlegget.

– Gråkallen alpinanlegg er et sterkt kontroversielt inngrep i fri natur, imot alle Markaplaner og til en kostnad opp mot 100 millioner kroner. Nå vil Skiklubben, i en tid hvor "alle" har forstått den betydning energi og klima har for vår tid og framtiden, starte et energisluk ved produksjon av kunstig snø, sier Steinar Nygaard i Naturvernforbundet i Trondheim.

Geirmund Lykke mener økonomien i prosjektet er for usikker.

– De lønnsomhetskalkylene som er laget forutsetter drift hvert eneste år med et betydelig antall brukere, mer enn det som er aktive alpinister i dag i trondheimsområdet. Det er nok med en sesong som i år for at anlegget får store økonomiske problemer og den regningen blir belastet Trondheims innbyggere, sier Geirmund Lykke.

Trondhjems Skiklub avviser at innbyggerne får regninga ved en laber sesong.

– Det er et grundig budsjettarbeid som er gjort og lagt til grunn for prosjektet som er fremmet. Der er både besøkstall og værforhold er tatt med. Vi mener dette skal være bærekraftig, sier Gry Haug Binde.

– Én vinter ikke nok

Bygningsrådet har åpnet for bygging i området, men planene er ikke endelig vedtatt av politikerne. Det er uenighet om trafikale og miljømessige konsekvenser, og noen mener et alpinanlegg i nabokommunen Klæbu er godt nok. Geir Waage fra Ap støtter ikke Krfs syn og er tilhenger av planene.

– Arbeiderpartiet er en sterk tilhenger av et alpinlegg ved Gråkallen. Jeg tror det vil være bra for rekrutteringen til alpinsporten og bruken av Bymarka for flere grupper. Vi må være forsiktige med å bruke en spesiell vinter som argument i denne sammenhengen, sier Geir Waage til NRK.