NRK Meny
Normal

– Større enn å få Justin Bieber på besøk

Astrofysiker mener Stephen Hawkings Trondheim-besøk blir større enn om Justin Bieber hadde kommet til byen.

Stephen Hawking

Stephen Hawking kommer til Trondheim i forbindelse med Starmus-festivalen som skal arrangeres. Dette er Hawkings første besøk til Norge.

Foto: Lawrence Jackson / AP

Det er jo første gang han er i Norge. Han er en verdensstjerne. Det er mye større enn å få Justin Bieber på besøk, sier astrofysiker Øystein Elgarøy.

Det ble tidligere i dag kjent at Starmus-festivalen skal holdes i Trondheim fra 18.-23. juni neste år. Blant de som kommer er altså verdens mest kjente fysiker, Stephen Hawking.

Justin Bieber i Telenor Arena

Trondheim får besøk av en større stjerne enn Justin Bieber, ifølge Elgarøy.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

– Han er utvilsomt blant de største nålevende fysikere. Det er nok andre som ikke er fullt så kjent blant folk flest som har gjort like store og betydningsfulle ting som han har. Men han er definitivt blant de største, mener Elgarøy.

Sykdommen en av grunnene til berømmelsen

En av årsakene til at den britiske fysikeren har blitt så kjent er at han har gjort astrofysikk mer interessant og forståelig for mannen i gata. Men også sykdommen har betydning for berømmelsen, ifølge Elgarøy.

– Det er kombinasjonen av flere ting. Først og fremst så er han en enormt dyktig fysiker som har levert arbeider som er av stor betydning. At han har blitt så kjent for folk flest kommer også av at han på tross av den alvorlige sykdommen likevel har oppnådd så mye. I tillegg så skrev han for snart tretti år siden boka A Brief History of Time, som ble en kjempesuksess.

Øystein Elgarøy, Professor - Institutt for teoretisk astrofysikk

Øystein Elgarøy sier Stephen Hawking er en verdensstjerne.

Foto: Privat

Hva kan Trondheim forvente seg når han kommer til byen?

– Jeg går ut i fra at han skal holde et foredrag. Da kan man regne med et foredrag om de store og uløste gåtene i astrofysikk og kosmologi. Og man kan regne med et foredrag med mye humor.

– Så sint på meg fordi jeg sperret vegen

Elgarøy mener at Hawking i dag har en større betydning som formidler av forskning enn som forsker.

– Han er jo godt over 70 år nå. Han er ikke like produktiv vitenskapelig som da han var yngre. Men det er jo ikke spesielt for han, det gjelder for alle som kommer i den alderen. Men han er fremdeles aktiv og gjør interessante ting, sier Elgarøy.

Selv har ikke Øystein Elgarøy noe personlig forhold til Stephen Hawking, selv om han har møtt verdensstjernen èn gang:

– Jeg møtte på Hawking i en trang gang på instituttet der han jobber da jeg var postdok-stipendiat i Cambridge. Det eneste direkte forholdet jeg har til han var at han og sykepleieren så sint på meg fordi jeg sperret vegen, ler Elgarøy.