NRK Meny
Normal

– Sa hun ikke ville leve lenger hvis hun ikke fikk komme tilbake

Første dag i rettssaken for de sju søstrene i Namsos endte med sterke inntrykk og fornyet håp om å få komme tilbake til Norge.

De sju søstrene og mor er nå sendt ut av Norge etter mange år i landet.

Saken for de sju søstrene i Namsos startet i Oslo tingrett i dag.

Foto: Bjørn Tore Ness

Liv Aalberg

Liv Aalberg i støttegruppen for de sju søstre, har et håp om at jentene kan få komme hjem igjen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Tror man på noe, kan man vinne. Det er veldig viktig for oss å vinne i tingretten, sier Liv Aalberg i støttegruppen for de sju søstre.

I dag startet rettssaken for å få omgjort utvisningsvedtaket til de sju søstrene fra Namsos.

De ble tvangsutsendt i juli i fjor etter å ha bodd ni år i Norge. De fikk da endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Det er satt av to dager til saken i Oslo tingrett, og Liv Aalberg fra støttegruppen er der for å følge saken.

– Det har vært en god dag i retten. Advokatens gjennomgang av saken var utrolig bra, sier Aalberg til NRK på telefon fra Oslo.

Bayan (11) gjorde inntrykk

Begge foreldrene forklarte seg for retten i dag på linje fra den norske ambassaden i Jordan. Det samme gjorde søstrene Israe (14), Mona (17), Doaa (21).

Det var likevel Bayan (11) som gjorde sterkest inntrykk da hun forklarte seg.

– Jeg har ikke noen venner her. Alt jeg gjør om dagen er bare å leke med iPaden, sa hun ifølge Adresseavisen.

Liv Aalberg sier det var sterkt å høre søstrene forklare seg, men sier likevel det ikke kommer som en overraskelse.

– Alt det som ble sagt i dag, visste vi om. Det som gjorde sterkest inntrykk er ikke det hun sa i retten, men at hun har sagt til sine venner i Namsos at hun ikke ville leve lenger hvis hun ikke fikk komme tilbake, sier Aalberg.

Ingen av de sju søstrene går nå på skole, fordi de ikke kan arabisk. Familien har heller ikke råd til å sende de på privatskole.

Avgjørelse om et par uker

Saken fortsetter i morgen, og avgjørelsen fra retten vil komme om et par uker.

Det er ikke lenge siden Neda (13) og hennes familie tapte sin sak for tingretten.

Aalberg har hele veien sagt at de må være realistiske rundt rettssaken, men håper likevel retten vil hjelpe de sju søstrene tilbake til Norge.

– Jeg har en god følelse. Hvis ikke ni år i Norge og det å ha oppveksten sin her er nok, kan vi ikke forstå hva som er nok, sier Aalberg.

Adresseavisen har tidligere fortalt at utlendingsmyndighetene mener de syv søstrene ikke oppfyller vilkårene for asyl. Selv om barns beste skal veie tungt, mener de andre innvandringspolitiske hensyn veier tyngre i denne saken. De peker særlig på at faren løy om sin identitet og at familien har oppholdt seg lenge ulovlig i Norge.