NRK Meny
Normal

– På tide at det blir enklere å leie ut boligen

Huseiere ser fram til at det blir langt enklere å leie ut og bygge om egen bolig når dagens regler endres fra 1. januar.

Ledig leilighet

Det blir lettere å leie ut boliger når nytt regelverk trer i kraft fra nyttår

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Tor Magne Olsen fra Bangsund utenfor Namsos har i lang tid ønsket å leie ut sokkelleiligheten i bolighuset.

Dagens regelverk har ikke gjort dette mulig fordi taket i sokkelleiligheten er for lavt.

Når blir det store endringer i regelverket som gjør det lettere å leie ut deler av boligen.

– Jeg er veldig glad for at det kommer en endring. Det er på tide, sier Olsen.

Flere utleieboliger

Jan Tore sanner (H)

Kommunal -og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gjør det enklere å gjøre endringer i egen bolig fra 1. januar.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dagens regelverk er komplisert og i mange tilfeller er det nesten umulig å gjøre endringer i eget hus. Derfor gjør vi det enklere. Da blir det billigere og det kan bli flere utleieboliger, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Fra 1. januar vil det bli gitt unntak fra en rekke tekniske krav når boligeiere vil legge deler av boligen til rette for utleie. Dagens krav til sikkerhet beholdes.

– Det er mange som ønsker å få et sted de kan leie. Det kan være studenter, mennesker med dårligere økonomi og det kan være studenter som ønsker å bosette seg i Norge. Vi ønsker å gjøre det enklere å gjøre endringer i eget hus, sier Sanner.

Lettet

Tor Magne Olsen fra Bangsund er lettet over at det blir enklere å gjøre det han har hatt planer om lenge nemlig å leie ut en sokkelleilighet.

– Jeg tenkte det ikke var sant at vi ikke kunne bruke vår sokkelleilighet. Men jeg skjønte alvoret da jeg fikk brev på brev fra kommunene om at det var ulovlig.

Sokkelen var ikke registrert som boenhet på eiendommen. Kommunens folk var selv på besøk for å sjekke mål, og de fant ut at taket i sokkelleiligheten var for lavt.