NRK Meny
Normal

– Northug behandles for mildt

Svenske kommentatorer er overrasket over at det ikke diskuteres om Petter Northug skal få representere Norge før dommen er sonet.

Petter Northug

Petter Northug ble torsdag dømt til fengsel i 50 dager. Norges Skiforbund gir ingen tilleggsstraff og åpner for VM-deltakelse før soningen er gjennomført. Svenske medier mener vi må ta debatten om dette er riktig.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Pressekonferanse Petter Northug

STORT MEDIEOPPBUD: Saken mot Petter Northug vekker oppsikt også i Sverige. Aldri har en dom i en promillesak fått tilsvarende oppmerksomhet i Trondheim som i dag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Oppmerksomheten rundt Northug-saken er like stor i Sverige som her hjemme.

Svenskene er svært opptatt av hva som skjer med erkerivalen til deres egen Marcus Hellner, og dommen i Sør-Trøndelag tingrett er førstesidemat i alle de største avisene.

Avisen Expressen skriver i en kommentar at straffen var overraskende mild, og at det er privatpersonen Petter Northug som i dag har fått sin dom.

Skiløperen Petter Northug venter fortsatt på beskjed om hva den egentlig innebærer.

Sammenligner med Michael Phelps

Ludvig Holmberg

INGEN DEBATT: Sportskommentator Ludvig Holmberg synes det er merkelig at debatten rundt Northugs deltakelse i VM er fraværende.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Sportskommentator Ludvig Holmberg i Expressen fulgte rettssaken i dag, og er forbauset over at diskusjonen om hvorvidt Northug bør få stille i VM er helt fraværende.

– Han er en dømt lovbryter. Her diskuteres det i stedet hvor raskt Northug kan komme tilbake i trening og hvordan det skal legges til rette for at han skal få være med i Falun. I Sverige spør man seg heller om han burde få bli med i VM, sier Holmberg til NRK.

Holmberg trekker paralleller til saken der den svenske fotballspilleren Alexander Gerndt ble utestengt fra landslaget i fem måneder etter at han ble dømt for mishandling.

I forrige uke ble svømmeren Michael Phelps utestengt fra det amerikanske landslaget etter at han ble tatt for fyllekjøring.

– Jeg tror disse sakene gjør at det i Sverige tenkes litt annerledes rundt Northug-saken, sier Holmberg.

Ingen straff fra skiforbundet

Etter at dommen falt i dag ble det klart at Norges Skiforbund tar den til etterretning, og at de ikke vil straffe Petter Northug gjennom idrettens organer.

Forbundet har vurdert om forseelsen kunne innebære et brudd også på idrettens regelverk og om den skulle anmeldes til idrettens domsorganer. NSF mener det ikke er grunnlag for dette.

Samtidig understrekes det at forholdene som er omtalt i dommen er alvorlige og ikke i samsvar med idrettens og skiforbundets verdier, men at hendelsen ikke skjedde i forbindelse med hverken trening, samling eller konkurranse.

Det betyr at Petter Northug kan representere NSF i konkurranser kommende sesong, dersom han velger å skrive under en avtale og er sportslig kvalifisert.

Skiller mellom person og utøver

Gunnar Martin Kjenner

Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner sier skillet mellom utøver og privatperson står sterkt.

Foto: NRK

Northug kjørte i fylla som privatperson og derfor holder altså idretten seg i ro når det gjelder tilleggsstraff.

Skillet mellom idrettsutøver og privatperson er sterkt her i Norge, forteller idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner.

– Praksis er slik at idrettens regler gjelder fra og med en utøver reiser hjemmefra til treninger og konkurranser, under hele perioden man er underlagt idrettens ledelse og til man er hjemme igjen, sier Kjenner til NRK.

Skipresident Erik Røste utdyper:

– Hendelsen 4. mai skjedde ikke i tilknytning til noe som hadde med idrett å gjøre, så det er ingen hjemmel i idrettens regelverk til å gi ytterligere straff enn det han har fått i den sivile retten i dag.

I USA er lovverket annerledes. OL-vinner i svømming Michael Phelps ble nylig utestengt fra landslaget etter fyllekjøring på fritiden, for andre gang.

– Hadde Petter Northug kjørt i fylla mens han var på vei til eller fra en samling, så ville han også vært underlagt idrettens regler og kanskje mistet retten til å representere idretten for alltid, sier Kjenner.

SE VIDEO: Mener Northug fikk for mild straff

Svenske medier reagerer på straffen.

Video fra Trøndelag

Nord i Trøndelag holder landets største sportsentusiaster til. Sigrid Rohde (54) fra Levanger er en av dem.
Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.