Hopp til innhold

– Northug kan rekke VM uansett

Dagens dom innebærer at Petter Northug kan rekke VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Petter Northug

Petter Northug har fått dommen, men vet fortsatt ikke når han må sone.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Da er det klart: Petter Northug er dømt til 50 dagers ubetinget fengsel etter fyllekjøringen natt til 4. mai i år.

Fortsatt er det uvisst når Northug må sone dommen, altså om han får utsatt soningen til etter skisesongen, eller om han må sone i høst eller vinter. Det er også uklart om han må i fengsel, eller om han får sone med fotlenke.

Dermed blir de sportslige konsekvensene i VM-sesongen fortsatt hypotetiske.

At Northug slipper unna med 50 dager, innebærer imidlertid at Northug har en mulighet til å komme til VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Så fort som mulig

– Det absolutt beste er å sone etter sesongen, selvfølgelig. Da får det ingen konsekvenser for denne sesongen, understreker Bjørn.

Men:

– Hvis han ikke får sone etter sesongen, er det nest beste å begynne så fort som overhodet mulig. Da vil han kunne konkurrere allerede i Tour de Ski, poengterer Bjørn.

Langrennssesongen innledes altså med nasjonal åpning på Beitostølen 21.-23. november, med verdenscupåpning i finske Kuusamo påfølgende helg.

5.-7. desember er det verdenscup på Lillehammer.

VM starter 18. februar

Hvis Petter Northug får fotlenkesoning, vil han hypotetisk sett kunne konkurrere både på Beitostølen og Lillehammer. Han kan imidlertid ikke forlate landet under fotlenkesoning.

Sesongens første store høydepunkt, Tour de Ski, foregår fra 3. til 11. januar. Det aller største høydepunktet, VM i Falun, arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

– Jeg tror ikke vi skal sette kroken på døra for VM i Falun. Selv om han ikke får utsettelse, er det mulig å redde VM i Falun hvis han kommer i gang tidlig med soning. Kunne han hatt soning med fotlenke og fått trent 3-5 timer om dagen, vil det være tilstrekkelig for å gå internasjonalt og rekke både Tour de Ski og VM i Falun, sier Torgeir Bjørn.

I en pressemelding, opplyser også Norges skiforbund at Northug ikke vil bli dømt i idrettens egne organer som følge av promillekjøringen.

Har friplass

Når dommen er rettskraftig, er det kriminalomsorgen som overtar saken. De har ansvar for å innkalle Northug til soning. De avgjør også hva slags soning Northug kan få, og tar stilling til en eventuell søknad om utsettelse.

Hvis Northug må sone dommen i første del av sesongen, er det også et spørsmål om han rekker å kvalifisere seg for det norske laget.

Sånn sett kan den personlige friplassen på 15-kilometeren komme godt med.

Torgeir Bjørns reaksjon etter dommen mot Petter Northug.

VIDEO: Slik reagerer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn på Northug-dommen.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter - bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Børsen er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal