Hopp til innhold

– Kvinner jobber gratis ut året

17. oktober markeres likelønnsdagen. Symboleffekten er at i forhold til menn, jobber kvinner gratis fra og med i dag og ut året, mener fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund.

Rita Ottervik på likelønnsdagen

KAKEBIT: Denne kaken skal få ordføreren til å få lyst til å gjøre noe med lønnsforskjellene, mener Knut Jørgen H. Rotabakk, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Sør Trøndelag (t.h.) På bildet er også Tone Jøssund og Hans Johan Lieng fra Utdanningsforbundet og orfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik.

Foto: Privat

Mandag kom Unio (Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede) på besøk til Rita Ottervik med en noe spesiell kake. Et stykke av kaken var allerede borte da den ble servert.

– Vi serverer en kake hvor 20 prosent av kaken allerede er borte. Dette symboliserer at kvinner tjener 20 prosent mindre enn menn, forteller fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Sør-Trøndelag, Knut Jørgen H. Rotabakk til NRK.

Han er fornøyd med dagens møte med ordføreren, og mener at hun hadde god forståelse for problematikken.

– Møtet med Rita Ottervik var veldig interessant. Hun viste til flere tiltak for å gjøre positive endringer i forhold til likelønnsgapet. Nå gjenstår det å se handling i praksis for å lukke dette likelønnsgapet en gang for alle, sier Rotabakk.

Kvinner kan gå hjem i dag

Knut Jørgen Rotabakk

Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Sør-Trøndelag, Knut Jørgen H. Rotabakk mener at det er på tide at lønnsforskjellene forsvinner.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Unio har valgt ut 17. oktober som sin dag for å markere disse forskjellene da de mener at kvinner fra nå av og ut året jobber gratis i forhold til menn.

Leif Olav Skillingstad er tillitsvalgt for lærerne i Namsos kommune. Han forteller at lønnsforskjellene først og fremst merkes i offentlig sektor.

– Det er sikkert mange årsaker til det, men i hovedsak så ligger det nok en verdivurdering av jobben vi gjør, sier han.

– Så de kvinnedominerte yrkene har lavere status og dermed lavere lønn?

– Ja, jeg tror at vi ganske enkelt kan si at det ligger en vurdering som gjør at vi prissetter lavere. Det er ikke noen annen grunn til det. Vi kan ikke si at en utdanning er dårligere enn en annen, forteller Skillingstad.

Færre vil bli lærere og sykepleiere

I dag er det flest kvinner både i helse- og omsorgssektoren og i skolen. Og behovet for arbeidskraft i disse sektorene blir ikke akkurat mindre med årene, mener Skillingstad.

– Vi ser at søkingen til både læreryrker og sykepleierstillinger går drastisk ned. Dette er også de to yrkesgruppene som har størst behov for folk fremover. Menneskeheten blir bare eldre, så vi må bare få utdannet flere sykepleiere. Samtidig er det flere og flere folk som skal gå i skole og de skal gå lengre, og da må vi har flere lærere, så vi sliter i begge endene, forteller han.

Flere statsministere og regjeringer har sagt at de vil gjøre noe for å viske ut lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, men fortsatt er gapet stort, mener Unio.

– Det er en relativt konstant sak. Mange statsministere har slitt med dette, og ingen har fått bukt med det, sier Skillingstad.