NRK Meny
Normal

– Ingen fare for at brannen blusser opp

Det har vært ei rolig natt for brannmannskapet på Frøya. Det er ingen tegn til flammer, og nå ser det endelig ut til at mannskapet kan få seg litt velfortjent hvile.

Brannområde på Frøya

Det har ikke vært tegn til flammer på Frøya natt til fredag. Brannen ser ikke ut til å blusse opp, bekrefter varabrannsjef, Johan Pettersen.

Foto: Politiet

Natt til fredag har brannmannskaper fra flere branndistrikt holdt vakt over brannområdet på Frøya. Varabrannsjef, Johan Pettersen sier det ikke er tegn til at lyngbrannen vil blusse opp på ny.

– Det har vært stille og rolig i hele natt. Vi har kun sett noen små glør, men disse er så små at det har vært nok å trampe dem ned, sier han.

Nå gleder mannskapet seg på litt roligere dager.

– Dette er den andre natta på rad at jeg er oppe, så øynene begynner å bli litt smale. Det er litt mer utfordrende å holde seg våken nå som alt har blitt rolig, sier Pettersen til NRK.

Fredag blir en slags ryddedag, ifølge brannvesenet. Stivfrosne slanger ligger spredd flere steder på øya, og nå er det tid for å hente utstyret og pakke sammen.

Flerspråklig kommunikasjon

Vida Bekken

Vida Bekken har hatt ansvar for å formidle brannen på Frøya til fremmedspråklige innbyggere.

Foto: Tom Erik Sørensen/NRK

På Frøya er 17 prosent av befolkningen av utenlandsk opprinnelse, de fleste er arbeidere som jobber på oppdrettsanlegg på øya.

Da brannen brøt ut onsdag formiddag var det også viktig å få varsla de fremmedspråklige innbyggerne.

– Det er jo ikke like enkelt å oversette alle begrepene. Vi slet blant annet med å finne et godt polsk ord for vernepleier, og det var også vanskelig å forklare ordet beredskapstelefon på litauisk, sier Vida Bekken, som opprinnelig er fra Litauen, men som nå har bodd på Frøya i 12 år.

Hun bekrefter at ingen av de utenlandske innbyggerne opplevde informasjonsflyten negativt.

– I starten tror jeg ikke alle helt skjønte alvoret i situasjonen. De trodde ikke brannen ville ramme dem, men etterhvert endra det seg, sier hun.

Få skader på bebyggelsen

Brannen som brøt ut onsdag formiddag varte i et drøyt døgn. Flere hundre mennesker ble evakuert, men ingen ble fysisk skadd.

Bortsett fra et par hytter så var det heller ingen bebyggelse som ble ramma av brannen.

De evakuerte fikk flytte hjem igjen torsdag ettermiddag.

– Ikke konkludert med årsak

Lensmann på Frøya, Inge Dahlø, sier politiet ikke har konkludert med brannårsak, men at de nå vil starte etterforskning.

– Det er flere som har spekulert i brannårsak, både hos oss og i media. Der er kjent at det har vært aktivitet i marka da brannen startet. Enkelte har konkludert med brannårsak. Det har ikke vi, sier Dahlø.

Brann på Frøya

Brannmannskap fra flere kommuner har bidratt i slukningsarbeidet på Frøya. På det meste deltok også seks helikopter i arbeidet.

Foto: Henrik Sundgaard / NTB scanpix

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.