Hopp til innhold

– Ingen kan skyte ungdommer til taushet

Mathea Pedersen i AUF holdt en rørende tale under minnemarkeringen for 22. juli-ofrene. – Vi skal aldri glemme. Og det viktigste vi kan gjøre, er å snakke om det, sa hun.

Mathea Pedersen

Det var en rørende minnemarkering i rådhusparken i Trondheim – fem år etter terrorangrepene. AUF-leder i Trondheim, Mathea Pedersen (t.h.), var naturligvis sterkt preget under markeringen. Varaordfører Hilde Opoku til venstre.

Foto: Stein Lorentzen

Fredag ble det avholdt minnemarkering i rådhusparken i Trondheim – fem år etter terroren som påvirket hele det norske folk.

På programmet var blant annet musikalsk innslag av Chand Torsvik, appell ved Ap-leder i Trondheim Hanne Moe Bjørnbet og tale av varaordfører Hilde Opoku.

AUF-lederen i Trondheim, Mathea Pedersen, kom også til ordet og berørte alle de oppmøtte i parken.

– Hovedbudskapet i talen var at vi aldri skal glemme det som skjedde. Det var vondt, men det skjedde. Det er viktig at vi kan snakke om det, sier Pedersen til NRK etter markeringen.

Minnesmarkering

De oppmøtte i rådhusparken overvar taler og musikalske innslag, i tillegg til å synge 'til Ungdommen'.

Foto: Stein Lorentzen

Ville "ta Utøya tilbake"

Pedersen var ikke på Utøya i 2011 da Anders Behring Breivik drepte 69 unge mennesker, men hun har mange bekjente som var vitne til terroren.

I fjor valgte AUF-eren å dra på leir på Utøya og hjelpe med "å ta øya tilbake" fra terroristen. Fjorårets leir var den første på Utøya siden terrorangrepene der og i regjeringskvartalet.

– Det var veldig fint, men også veldig spesielt. Jeg valgte å dra dit fordi det viser at vi går videre og står sterkt nå også.

Hun tror AUF har forandret seg mye siden den tragiske dagen for nøyaktig fem år siden.

– Det er klart det er et stort tomrom i hele organisasjonen. Vi merker at vi har mistet noen. Samtidig har vi blitt sterkere av det som har skjedd og er flinkere til å ta vare på hverandre.

– Det er et større engasjement blant ungdommen i dag. Man merker at ingen kan skyte ungdommer til taushet, sier Pedersen.

Minnesmerking

Mathea Pedersen i AUF lover at de vil fortsette å holde minnemarkeringer i årene som kommer.

Foto: Stein Lorentzen

Skal dele ut minnestipend

Våren 2012 vedtok formannskapet i Trondheim at det skulle etableres et lokalt minnested etter 22. juli.

Minnestedet skal i følge kommunens nettsider åpnes i løpet av høsten og skal ligge i Tordenskioldparken mellom Vår Frue kirke og Frimurerlogen.

– Vi skal selvfølgelig fortsette å markere 22. juli i årene som kommer. Derfor er det veldig fint med et eget minnested her i Trondheim, forteller Pedersen.

På åpningen av minnestedet skal Ungdommens Bystyre for første gang dele ut et stipend på 15 000 kroner. Minnestipendet skal tildeles ungdom mellom 13 og 25 år eller ungdomsorganisasjoner som har utmerket seg for sitt samfunnsengasjement.