Hopp til innhold

– Ingen grunn til skepsis mot influensavaksine

Vil du unngå å bli slått ut av sykdom i vinter bør du ta influensavaksinen nå. Men selv om legene garanterer at bivirkningene er minimale, er mange skeptiske.

Influensavaksine

Sykepleier Solveig Utgård sørger for at NRKs journalist Øyvind Holmvaag blir immun mot vinterens influensa.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Feber, muskelsmerter, hodepine og hoste. Man skulle tro at alle ville takke ja til et sprøytestikk som sikrer at man slipper unna den årlige influensaen. Men slik er det ikke. Noen mener de ikke blir syke uansett, andre er skeptiske til bivirkninger.

– Nei det har jeg aldri gjort. Jeg holder meg frisk likevel, sier en av de NRK treffer på et kjøpesenter i Steinkjer.

– Jeg ser ikke vitsen. Jeg tåler å være syk, og tror det gir meg et sterkere immunforsvar, sier en annen.

– Jeg har tatt influensavaksine en gang, og det gjør jeg aldri mer. Jeg var ikke frisk den vinteren, og tror det var vaksinen som gjorde det, sier en tredje - og han var ikke alene om det argumentet.

– Folk er ikke godt nok informert

Hans Petter Stokke

– Vaksiner har både positive og negative effekter, men for enkelte grupper er gevinsten definitivt størst, sier lege Hans Petter Stokke.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Forskning viser imidlertid at flere grupper i befolkningen har helsegevinst av å ta influensavaksinen, og den bør tas i tidspunktet september - november.

– Først og fremst de som har en kronisk sykdom, enten det er hjerte-/lungesyke, nyresyke eller leversyke. Diabetikere bør absolutt vaksineres, samt de som er veldig overvektige, sier lege Hans Petter Stokke ved Sjøsida legekontor i Steinkjer.

Helsevesenet anbefaler også gravide samt alle over 65 år å ta vaksinen.

– Helsepersonell bør også vaksineres. Jeg synes vi som har en stor kontaktflate mot kronisk syke, har et ansvar for å ikke selv være bærere av influensavirus, sier Stokke.

Han mener motforestillingene blant folk skyldes at de ikke er godt nok informert om effekter og bieffekter.

LES: Fagfolk uenige om influensavaksine

Beskytter bare mot en type infeksjon

Influensavaksine

Her er årets influensavaksine.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

– Noen påstår at de blir syke av influensavaksinen. Er det mange bivirkninger?

– Nei, det er det ikke. Man kan oppleve litt ømhet i armen og noen kan få veldig lette symptomer i form av eksempelvis lett hodepine etter tre-fire dager. Men for de aller fleste er det helt bagatellmessig.

Stokke understreker at de vaksinerer kun mot influensavirusinfeksjon, og at det finnes hundrevis av andre, vanlige forkjølelsesvirus som besøker oss i løpet av vinteren.

– De er vi ikke beskyttet mot, så hvis man er forkjølet hele vinteren selv om man har tatt vaksine, er det ikke fordi man blir syk av selve vaksinen.

– Alle på skilandslaget vaksinerer seg

Stokke er tidligere lege for skilandslaget og er fremdeles tilknyttet de profesjonelle skiløperne. Han forteller at nesten alle landslagsløpere vaksinerer seg hvert år.

– Det er ganske trasig for en skiløper på det nivået å bli syk i februar, så de gjør det de kan for å gardere seg mot sykdom.

Men tross forsikringer om helsegevinst og minimale bivirkninger, blant folk flest er altså skepsisen fremdeles tilstede.

– Nei, jeg er såpass ung ennå at jeg regner med jeg greier å stå imot influensaen. Dessuten har jeg hørt om folk som har blitt veldig syke, og jeg vil ikke utsette meg for bivirkningene, sier en av de NRK snakket med på gata.

LES: Ytring: Derfor bør vi vaksinere