– Gamst bør stille krav til RBK

Tidligere Rosenborg-spiller, Christer Basma, mener Morten Gamst Pedersen blir en viktig brikke for trønderne. Han håper resten av spillegruppa tar i mot ham med åpne armer.

Christer Basma

Ole Christer Basma spilte i forsvar for Rosenborg Ballklub inntil han la opp etter 2008-sesongen. Han ble hentet til Rosenborg fra Stabæk i 1998.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Morten Gamst Pedersen celebrates after scoring next to Czech Republic's Josef Husbauer during their international friendly soccer match in Prague

Basma mener Morten Gamst Pedersen bør få lov til å ta litt plass i spillegruppa hos Rosenborg. Han mener mange kan lære av den tidligere utenlandsproffen.

Foto: DAVID W CERNY / Reuters
Video Ole Selnæs må ta bussen til trening med RBK

Ole Kristian Selnæs tror det blir tøff kamp om plassene på Rosenborg i år.

Foto: Nyhetsspiller

Lørdag ettermiddag spiller Rosenborg sin første kamp i årets eliteserie mot Viking på Lerkendal.

– Dette blir en tøff start. Viking er nok et av de lagene som havner blant topp fem, men skal man vinne gull, så må alle lag slås, sier Christer Basma til NRK.

Den tidligere RBK-eren er langt fra sikker på at gamlelaget kan klare å ta gullet hjem til Lerkendal etter årets sesong.

– Jeg er litt skeptisk, men samtidig så synes jeg også de andre laga spriker. Så det er i grunnen veldig åpent, men jeg skulle gjerne ha vært litt tryggere enn det jeg er, sier han.

– Savner eierskap til egen utvikling

Christer Basma jobber i dag som trenerutvikler i breddefotballen i Trøndelag, og han mener noe bør gjøres med tankegangen til unge spillere.

– Det er ikke slik at alt var bedre da jeg spilte, vi var også en del av det som ble kalt «dessert-generasjonen,» men i dag føler jeg at flere unge spillere trenger et lite puff.

– Flere må ta eierskap til egen utvikling. Man kan ikke forvente at treneren skal utvikle deg alene, kanskje må også foreldrene bidra litt her, sier Basma.

– Gamst har unike erfaringer

I likhet med flere er Basma svært positiv til Gamst Pedersens inntog i trønderklubben.

– Morten har spilt på et annet nivå, og derfra har han viktige erfaringer som han bør dele. Da er det også viktig at han får lov til å dele dette. Han er i en posisjon hvor han må få lov å stille krav til RBK-spillerne, sier Basma.

Både Ole Selnæs og Pål Andre Helland innrømmer at det blir en tøffere kamp om plassene med Gamsten på laget.

– Han er en god spiller, så det er det ikke tvil om, sier Selnæs.

– Har dere merket en annen drive på treningene siden han kom?

– Ja, det kan man jo kanskje si, men driven var ikke dårlig fra før heller. Perry har fått utdelt mange gode kort på hånden i år, så jeg tror vi alle er spent på hvordan det vil gå, sier Helland.

Spillerne tipper RBK-gull

Tidligere denne uka ba NRK noen av Rosenborg-spillerne om å tippe årets tabell i eliteserien. Både Søderlund, Helland og Skjelvik spådde da Rosenborg-gull.

RBKs hurtigtog Jørgen Skjelvik tror kvalitet og dybde i troppen blir utslagsgivende.

– Vi har både den beste og den bredeste stallen i serien. Over en lang sesong bør vi ende på topp, sier Skjelvik.

– Molde blir sterke i år og slår tilbake igjen. De har vært gode i treningskampene, derfor setter jeg de på en andreplass. Strømsgodset havner nok en gang i toppen og ender på en tredjeplass, fortsetter han.