NRK Meny
Normal

– FIFA må ha rett kurs

Reformene som ble lagt frem på FIFA-pressekonferansen i går kan hjelpe til med å rydde opp i organisasjonen, mener Norges styremedlem i UEFA, Karen Espelund.

Karen Espelund

Norges styremedlem i UEFA, Karen Espelund mener FIFA må åpne opp organisasjonen og sette begrensninger på blant annet valgperioder.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det er ikke noen tvil om at FIFAs renommé er kritisk. I reformene handler det om å være åpen og om hvilke godtgjøringer styremedlemmene har. Det handler også om å sette begrensninger på valgperioder og å åpne opp organisasjonen, sier Espelund til NRK.

Etter en lengre periode med skandaler i FIFA hvor korrupsjonsanklager (se faktaboks) står sentralt skal en ny president velges og datoen for det blir 26. februar. Sepp Blatter vil dermed regjere den internasjonale fotballen i sju måneder til.

Espelund mener det viktigste er at hele organisasjonen nå setter rett kurs fremover. Det skal blant annet splittelse i flere uavhengige grupper kontra for stor makt hos enkeltpersoner være med å bidra til.

– Vi har besluttet å sette ned ei arbeidsgruppe som skal ta dette ganske kjapt videre. De har tilsluttet seg en del av FNs prinsipper i forbindelse med neste VM som er viktige. Blant annet diskusjoner rundt Qatar og arbeidsrettigheter, så det er en del slike ting som ikke bare må snakkes om, men som må bli realiteter, sier Espelund.