Hopp til innhold

Her klamrer de seg fast for livet under tyfonen

Mens gjenstander og trær flyr rundt dem i 300 km/t, klamrer Streetlight-Erlend og barna på barnehjemmet hans seg fast for livet på et tak. Samtidig klarer han å filme herjingene med mobilen sin.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

Denne videoen har Erlend Johannesen gitt NRK tilgang til. Den viser dramatikken han opplevde under tyfonens herjinger.

6000 mennesker døde og fremdeles er 2000 savnet etter naturkatastrofen på Filippinene.

Mens tyfonen Haiyan raste over byen Tacloban, steg vannet mer og mer inne i barnehjemmet Erlend Johannesen driver gjennom organisasjonen Streetlight. I løpet av noen timer sto første etasje under vann og det steg kraftig.

Erlend Johannesen

Erlend Johannesen fra Trondheim filmet tyfonen.

Foto: Erland Knutsen / NRK

De enorme vannmengdene gjorde det umulig å oppholde seg inne i barnehjemmet og derfor klatret de opp på taket, til tross for at gjenstander fløy gjennom lufta.

– Vi løfter en og en opp på taket. Vi hadde ei som var gravid i 9. måned, vi hadde en som manglet beina og vi hadde en fem måneder gammel baby. Vi var 72 personer, ei bikkje og en katt på taket under stormen, sa Johannesen like etter han kom hjem til Norge.

30-åringen filmet før og under stormen, men mobilen hans ble knust i tyfonens herjinger.

Håpløshet

– Jeg sa på tull til en kamerat at Kripos sikkert hadde fått til å fikse telefonen min, sier Erlend Johannesen til NRK.

Kameraten tok han på ordet og kontaktet politiet, som etter en stund klarte å få ut innholdet på telefonen hans. For første gang får man nå se med egne øyne hvordan det var for trønderen og barna å kjempe for livet i over 300 kilometer i timen.

– Jeg vet ikke hvordan vi greide å holde oss fast. Jeg husker at jeg ropte til folk at de måtte holde hodene nede og krype. Det kom ting susende gjennom lufta. Jeg skjønner ikke, for å være helt ærlig, hvordan vi overlevde, sa Johannesen i et intervju hos Skavlan like etter han kom hjem.

Barnehjemmet, som tilhører organisasjonen Streetlight, ble knust av herjingene. I store deler av verdensmedia kom det forferdelige bilder fra uværet, men det var stille fra trønderen som har viet livet sitt til fattige barn i Tacloban.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Enorm giverglede

Streetlight har opplevd en enorm giverglede etter naturkatastrofen. Over åtte millioner kroner har kommet inn. Planleggingen er i full gang med hvordan barna skal få tilbake sine trygge omgivelser.

– Vi har nok penger til å gjenoppbygge det vi mistet. Men vår målsetting har endret seg. Det er kanskje tusen flere foreldreløse etter tyfonen. Hvor mange av dem blir gatebarn, spør Johannesen seg.

Han beskriver at planlegginga av et nytt barnehjem er i sluttfasen.

– Et enormt nettverk av arkitekter og et entreprenørfirma skal nedover og bygge et større barnehjem. Kanskje blir det to bygg og vi skal opp med et legekontor, skolesenter og kontorlokaler.