Hopp til innhold

6.-klassinger på jakt og slakt: – Kjempeartig!

6.-klassingene på Aune skole i Oppdal lærer naturfag i praksis. Først er de med på reinsdyrjakt, deretter slakter de, tar prøver av hjerne og lever, før de til slutt tilbereder kjøttet og serverer det til foreldrene.

 6.-klassingene på Aune skole i Oppdal lærer naturfag i praksis.

6.-klassingene på Aune skole i Oppdal lærer naturfag i praksis. I forrige uke var de med på reinsdyrjakt i Oppdalsfjella.

– Dette er kjempeartig! Mye artigere enn en vanlig skoledag, sier Andrine Torve.

I 10.000 år har mennesker jaktet på reinsdyr i Oppdalsfjella. For fjerde år på rad har 6.-klassingene på Aune skole i Oppdal fulgt tradisjonen videre. NRK var med på skoledagen elevene sent vil glemme.

– Gøy – og litt ekkelt!

Etter å ha gått innover fjellet i en times tid, kommer en reinflokk til syne i snøfonna. Mens barna står musestille og venter, sniker lærerne seg fram for å komme på skuddhold.

Pang!

Skuddet treffer klokkerent og feller en reinsdyrbukk.

Jaktlykken er til å ta og føle på. Barna flokker seg rundt det døde dyret og setter i gang med slaktingen – med kyndig veiledning fra lærer Andreas Randen og hans kolleger.

Saken fortsetter under bildet

Jakt1

Lærer Andreas Randen lærer elevene hvordan dyret skal slaktes.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er gøy – og litt ekkelt! utbryter den ene eleven.

– Oi! Her ser du hvor skuddet gikk gjennom! sier en annen.

Litt trist

Telma Haugan syntes det var litt trist da reinsdyrbukken ble skutt, men det gikk raskt over:

– Det går bra nå, den er jo død, sier hun.

– Dette var artig! Men det var litt blod, sier Frida Garmandvik.

– Man blir vant til at det renner blod, sier Emelie Hundset.

Saken fortsetter under bildet

Jakt2

Elevene fikk være med på hele prosessen, fra jakt til slakt med flåing og partering.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Skal servere kjøttet

Felling og slakt på nært hold kan se litt brutalt ut for en førstegangsjeger. Men barna var unisont enige om at dette var noe de likte å være med på.

Kjøttet blir neste del av prosjektarbeidet. Elvene skal bearbeidet det, og foreldrene skal få det servert på en temakveld senere i høst.

Barnas foreldre ble orientert om prosjektet i forkant av jakta. Det var frivillig for elevene om de ville delta eller ei.