48-åring dømt for Vibeche-drapet

En 48 år gammel mann ble i Sør-Trøndelag tingrett onsdag dømt til 14 års fengsel for å ha drept Vibeche Falck Danielsen i Kjøpmannsgata i Trondheim 16. januar i år. Han er dømt for forsettlig drap og likskjending.

Vibeche Sofie Falck Danielsen

En 48-årig mann er dømt til 14 års fengsel for drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen i Trondheim i januar i år.

Foto: Familien/NRK

Da saken ble behandlet i tingretten i november, la aktor, statsadvokat Bjørn Kristian Soknes, ned påstand om nettopp 14 års fengsel for 48-åringen . Sør-Trøndelag tingrett fant ingen formildende omstendigheter i dommen.

– Korrekt straffeutmåling

– Jeg synes tingretten har vurdert bevisene på en fornuftig og riktig måte. Jeg mener derfor at straffeutmålingen er korrekt, sier aktor Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Han legger til at tingretten har lagt vekt på de skjerpende omstendighetene i saken.

– I utgangspunktet var dette en sak som kunne gitt 12 års fengsel, men det som skjedde etter drapet da liket ble transportert vekk, var skjerpende, sier Soknes.

I dommen står det at Falck Danielsen ble utsatt for kvelningsforsøk, slått flere ganger i hodet, og påført to stikk- eller skjæresår i halsregionen.

«Retten mener at den etterfølgende pakkingen og dumpingen av Danielsen i Nidelva for å skjule forbrytelsen også tilsier en skjerping av straffen. Handlingen var sterkt krenkende og svært belastende for de pårørende», heter det i dommen.

Den dømte 48-åringen er også dømt til å betale en oppreisningserstatning til fire etterlatte og pårørende på 200.000 kroner til hver.

Funnet etter fire dager

Bjørn Kristian Soknes

Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes er aktor i straffesaken mot 48-åringen.

Foto: Geir Wennberg

Det var den 16. januar at Vibeche Falck Danielsen (48) ble meldt savnet av sin samboer. Politiet gikk samme dag ut og kalte det en drapssak etter at de fant blodspor inne i en leilighet.

Fire dager senere ble kvinnen funnet død i Nidelva i Trondheim. Da var hun pakket inn i plast og lå i en skipssekk.

Danielsen ble drept i leiligheten og så fraktet i rullestol noen hundre meter til friområdet Marinen. Der ble den 48 år gamle kvinnen dumpet i elva.

Skal ha brukt øks

48-åringen brukte trolig en øks for å ta livet av Vibeche Falck Danielsen. Øksa ble funnet gjemt i en skuvseng i leiligheten, og tilhører avdødes samboer. Det er funnet blod fra avdøde på øksa, selv om den var forsøkt vasket ren.

Det er funnet bevist at drapet fant sted på soverommet inne i leiligheten, og at Danielsen blødde i hjel.

– Hva som nøyaktig skjedde får vi kanskje aldri svar på. Men at tiltalte er skyldig i drap er bevist utover enhver rimelig tvil, sa aktor Bjørn Kristian Soknes i Sør-Trøndelag tingrett.

Ba om frifinnelse

Advokat Christian Wiig

Christian Wiig er den tiltalte 48-åringens advokat.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Mannens forsvarer, Christian Wiig, ba retten frifinne den tiltalte . Wiig mener tiltalte ikke hadde noe motiv for å drepe Vibeche Falck Danielsen. Advokaten mener det var Falck Danielsens tidligere samboer som hadde motiv fordi han skal ha vært sjalu.

I tillegg til de to som ble siktet for drap eller medvirkning til drap, ble Danielsens samboer og hans kamerat først siktet for bevisforspillelse.

I april ble imidlertid saken om bevisforspillelse lagt bort av politiet. Det var allerede kjent at det siktede samboerparet var alene med Danielsen da hun ble drept.

Telefonavlyttet

Under rettssaken fortalte aktor Bjørn Kristian Soknes at tiltaltes ekssamboer ble telefonavlyttet i tiden etter drapet. Det ble gjort for å finne ut hvilken rolle hun hadde spilt i saken. Telefonavlyttingen ga ingen holdepunkter for at den 35 år gamle kvinnen hadde noe med drapshandlingen å gjøre.

– Det som ble sagt samsvarte med det hun forklarte politiet, sa Soknes i Sør-Trøndelag tingrett.

Den nå dømte 48 år gamle mannen sa i sin forklaring at han knapt kjente Falck Danielsen, men at ekssamboeren hans kjente henne fra før. Den 35 år gamle, funksjonshemmede kvinnen skal ha sittet oppå det innpakkede liket da det ble fraktet bort på hennes elektriske scooter fra leiligheten, og ned til Nidelva hvor liket ble dumpet.

Under rettssaken kom det også fram at 48-åringen ikke visste om han erkjente straffskyld for forsettlig drap.

Ble ikke tiltalt

Den funksjonshemmede kvinnen som er tiltaltes samboer, ble ikke tiltalt for å ha medvirket til drapet, selv om hun var med på å frakte avdøde bort fra leiligheten.

– Det er sider ved samboerens forklaring som kanskje ikke står til troende. Men så lenge vi ikke vet hva hun eventuelt har gjort, kan hun ikke tiltales.

– Å tiltale henne for en medvirkning ville vært spekulativt, så lenge vi ikke vet hva hun eventuelt gjorde, sa statsadvokat Bjørn Kristian Soknes under rettssaken.

Den dømte mannen tok betenkningstid, og har en frist på to uker om han vil anke avgjørelsen inn for lagmannsretten.