NRK Meny
Normal

- Pasienter kan bli taperne

Styrelederen i Helse Midt-Norge la ikke skjul på at helseregionen lever på smertegrensa da han møtte politikere fra Helse- og Omsorgskomiteen idag.

Kolbjørn Almlid forklarer om helseregionens økonomiske situasjon
Foto: MMS / NRK

Bakgrunnen er at Helse Midt-Norge går med en halv milliard kroner i underskudd. Det er 100 millioner kroner mer enn først antatt.

St. Olavs hospital står for det meste av overskridelsene, og vil få merke sparekniven verst i året som kommer. Årsaken til underskuddet er at sykehuset drifter dobbelt, det vil si i både gamle og nye bygg samtidig.

Underskuddet vil fortsette

Den nye styrelederen i Helse Midt-Norge la ingenting imellom da han møtte Helse- og Omsorgskomiteen i Trondheim idag. Han redegjorde for de ekstraordinære kostnadene som helseregionen vil slite med i årevis på grunn av omstillingen ved St. Olavs Hospital.

- Vi vil ha et løpende underskudd på selve driften, og de ekstraordinære kostnadene vil beløpe seg på 100 millioner kroner i året fram til 2010,  forklarte Almlid.

 - Kan ikke drive forsvarlig

Kravet fra departementet er ufravikelig: økonomien i Helse Midt-Norge skal være i balanse ved utgangen av 2006. Sparetiltakene skal gjøres ved foretakene selv. Dette mener Almlid er umulig med det grunnbeløpet som årlig blir gitt helseregionen idag.

- Hvis helseregionen må ta disse ekstra kostnadene i tillegg til vanlig drift så er jeg meget i tvil om at det er bedriftsøkonomisk mulig å gjøre dette uten at det går utover pasientene, sa Almlid til komiteens representanter.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25